Kaštanovo-tvarohová šarlota
Dort plný chutí.
recept,fotorecept,kaštanové pyré,tvaroh jemný nízkotučný,Dorty
Dorty
Kategorie
Dorty
Ingredience
Ingredience
cukr moučkový | 275 | gramů | |
cukr moučkový | 1 | čajová lžička | |
cukr vanilkový | 28 | gramů | |
jedlá želatina | 30 | gramů | |
kaštanové pyré | 400 | gramů | |
krupice | 160 | gramů | |
kypřicí prášek do pečiva | 12 | gramů | |
káva černá instantní | 1 | čajová lžička | |
mléko | 300 | mililitrů | |
máslo | 125 | gramů | |
ořechy vlašské | 100 | gramů | |
ořechy vlašské mleté | 30 | gramů | |
pudink vanilkový | 37 | gramů | |
smetana ke šlehání (30-33% tuku) | 250 | mililitrů | |
smetana kyselá (14-18% tuku) | 200 | mililitrů | |
tvaroh jemný nízkotučný | 250 | gramů | |
vaječný bílek | 4 | kusy | |
vaječný žloutek | 4 | kusy | |
voda | 200 | mililitrů | |
voda | 6 | polévkových lžic |
Recept
1. Kaštanová nádivka
mléko 300 mililitrů • cukr vanilkový 8 gramů • pudink vanilkový 37 gramů • máslo 125 gramů • cukr moučkový 125 gramů • kaštanové pyré 400 gramů
Z mléka, vanilkového a pudinkového prášku uvaříme hustý pudink. Necháme vychladnout na pokojovou teplotu. Máslo utřeme s cukrem, přidáme kaštanové pyré. Vmícháme pudink a nádivku odložíme do chladu.
2. Ořechovo-kávový korpus
káva černá instantní 1 čajová lžička • voda 6 polévkových lžic • vaječný bílek 4 kusy • cukr moučkový 1 čajová lžička • krupice 160 gramů • kypřicí prášek do pečiva 12 gramů • vaječný žloutek 4 kusy • cukr moučkový 120 gramů • ořechy vlašské 100 gramů
Kávu rozpustíme ve vodě. Z bílků a špetky moučkového cukru vyšleháme tuhý sníh. Mouku smícháme s kypřícím práškem. Žloutky utřeme s cukrem, přidáme kávu, mleté ořechy. Postupně vmícháme mouku a sníh z bílků.
3.
Těsto rozetřeme na plech vyložený papírem na pečení. Pečeme v rozehřáté troubě na 180 °C 25 minut.
4.
Upečený korpus přendáme na mokrou utěrku a svineme do tvaru rolády. Po vychladnutí rozvineme a přitom uvolníme papír na pečení. Korpus je křehký, pracujeme s ním opatrně.
5.
Na korpus natřeme kaštanovou nádivku a opět zavineme. V chladu necháme ztuhnout.
6. Tvarohovo- smetanová nádivka
tvaroh jemný nízkotučný 250 gramů • cukr vanilkový 20 gramů • smetana kyselá (14-18% tuku) 200 mililitrů
Tvaroh rozmícháme se smetanou a cukrem.
7.
jedlá želatina 30 gramů • voda 200 mililitrů • smetana ke šlehání (30-33% tuku) 250 mililitrů • cukr moučkový 30 gramů
Želatinu rozpustíme ve vodě mírným zahřátím. Při zahřívání nám je indikátorem teploty malíček ruky vložený do roztoku - nesmí nás pálit. Ze smetany na šlehání a cukru vyšleháme šlehačku.
8.
Pár lžic rozmíchaného tvarohu vložíme do rozpuštěné želatiny a rozmícháme. Následně želatinu s tvarohem vlijeme zpět k ostatnímu tvarohu a zamícháme. Nakonec vmícháme šlehačku. Na pár minut, než si nakrájíme korpus na rovnoměrné plátky, vložíme tvarohovo-smetanovou nádivku do ledničky.
9. Dort poskládáme
Hlubší mísu (průměr 28 cm, hloubka 15 cm) vyložíme potravinářskou fólií. Na dno a celý obvod ukládáme nakrájenou roládu.
10.
Do misky z rolád naložíme tvarohovou nádivku. Na nádivku rozložíme zbytek roládových plátů a odřezky z okrajů, které převyšují nádivku. Zlehka přimáčkeme.
11.
ořechy vlašské mleté 30 gramů
Celý poskládaný dort posypeme mletými ořechy a překryjeme přečnívající fólií. Necháme v chladu ztuhnout nejméně 4 hodiny.
12.
Před podáváním odkryjeme fólii. Na dort položíme dortový podnos. Dort obrátíme a vyklopíme. Odstraníme zbylou fólii. Dort podle fantazie a příležitosti vyzdobíme.
13.
Mňááááámmmm ..........
Dobrou chuť!