Kaštanovo-tvarohová šarlota

Dort plný chutí.
recept,fotorecept,kaštanové pyré,tvaroh jemný nízkotučný,Dorty
Dorty
Kategorie
Dorty ›Ingredience
Ingredience
cukr moučkový | 275 1067 | gramů kcal | |
cukr moučkový | 1 20 | čajová lžička kcal | |
cukr vanilkový | 28 102 | gramů kcal | |
jedlá želatina | 30 107 | gramů kcal | |
kaštanové pyré | 400 844 | gramů kcal | |
krupice | 160 559 | gramů kcal | |
kypřicí prášek do pečiva | 12 9 | gramů kcal | |
káva černá instantní | 1 15 | čajová lžička kcal | |
mléko | 300 144 | mililitrů kcal | |
máslo | 125 918 | gramů kcal | |
ořechy vlašské | 100 674 | gramů kcal | |
ořechy vlašské mleté | 30 203 | gramů kcal | |
pudink vanilkový | 37 132 | gramů kcal | |
smetana ke šlehání (30-33% tuku) | 250 778 | mililitrů kcal | |
smetana kyselá (14-18% tuku) | 200 320 | mililitrů kcal | |
tvaroh jemný nízkotučný | 250 225 | gramů kcal | |
vaječný bílek | 4 68 | kusy kcal | |
vaječný žloutek | 4 228 | kusy kcal | |
voda | 200 0 | mililitrů kcal | |
voda | 6 0 | polévkových lžic kcal |
Recept
1. Kaštanová nádivka
mléko 300 mililitrů • cukr vanilkový 8 gramů • pudink vanilkový 37 gramů • máslo 125 gramů • cukr moučkový 125 gramů • kaštanové pyré 400 gramů
Z mléka, vanilkového a pudinkového prášku uvaříme hustý pudink. Necháme vychladnout na pokojovou teplotu. Máslo utřeme s cukrem, přidáme kaštanové pyré. Vmícháme pudink a nádivku odložíme do chladu.

2. Ořechovo-kávový korpus
káva černá instantní 1 čajová lžička • voda 6 polévkových lžic • vaječný bílek 4 kusy • cukr moučkový 1 čajová lžička • krupice 160 gramů • kypřicí prášek do pečiva 12 gramů • vaječný žloutek 4 kusy • cukr moučkový 120 gramů • ořechy vlašské 100 gramů
Kávu rozpustíme ve vodě. Z bílků a špetky moučkového cukru vyšleháme tuhý sníh. Mouku smícháme s kypřícím práškem. Žloutky utřeme s cukrem, přidáme kávu, mleté ořechy. Postupně vmícháme mouku a sníh z bílků.

3.
Těsto rozetřeme na plech vyložený papírem na pečení. Pečeme v rozehřáté troubě na 180 °C 25 minut.

4.
Upečený korpus přendáme na mokrou utěrku a svineme do tvaru rolády. Po vychladnutí rozvineme a přitom uvolníme papír na pečení. Korpus je křehký, pracujeme s ním opatrně.

5.
Na korpus natřeme kaštanovou nádivku a opět zavineme. V chladu necháme ztuhnout.

6. Tvarohovo- smetanová nádivka
tvaroh jemný nízkotučný 250 gramů • cukr vanilkový 20 gramů • smetana kyselá (14-18% tuku) 200 mililitrů
Tvaroh rozmícháme se smetanou a cukrem.

7.
jedlá želatina 30 gramů • voda 200 mililitrů • smetana ke šlehání (30-33% tuku) 250 mililitrů • cukr moučkový 30 gramů
Želatinu rozpustíme ve vodě mírným zahřátím. Při zahřívání nám je indikátorem teploty malíček ruky vložený do roztoku - nesmí nás pálit. Ze smetany na šlehání a cukru vyšleháme šlehačku.

8.
Pár lžic rozmíchaného tvarohu vložíme do rozpuštěné želatiny a rozmícháme. Následně želatinu s tvarohem vlijeme zpět k ostatnímu tvarohu a zamícháme. Nakonec vmícháme šlehačku. Na pár minut, než si nakrájíme korpus na rovnoměrné plátky, vložíme tvarohovo-smetanovou nádivku do ledničky.

9. Dort poskládáme
Hlubší mísu (průměr 28 cm, hloubka 15 cm) vyložíme potravinářskou fólií. Na dno a celý obvod ukládáme nakrájenou roládu.

10.
Do misky z rolád naložíme tvarohovou nádivku. Na nádivku rozložíme zbytek roládových plátů a odřezky z okrajů, které převyšují nádivku. Zlehka přimáčkeme.

11.
ořechy vlašské mleté 30 gramů
Celý poskládaný dort posypeme mletými ořechy a překryjeme přečnívající fólií. Necháme v chladu ztuhnout nejméně 4 hodiny.

12.
Před podáváním odkryjeme fólii. Na dort položíme dortový podnos. Dort obrátíme a vyklopíme. Odstraníme zbylou fólii. Dort podle fantazie a příležitosti vyzdobíme.

13.
Mňááááámmmm ..........

Dobrou chuť!