Tvarohový dort s jahodovým želé

... jen se tak po něm zapráší. :)
recept,fotorecept,jahodový kompot,jahodový kompot,dortové želé červené,dortové želé červené,tvaroh měkký,lekvár jahodová,Dorty
Dorty
Kategorie
Dorty ›Ingredience
Ingredience
citronová kůra | 2 8 | čajové lžičky kcal | |
cukr krystalový | 40 161 | gramů kcal | |
cukr moučkový | 200 776 | gramů kcal | |
cukr vanilkový | 10 37 | gramů kcal | |
dortové želé červené | 20 70 | gramů kcal | |
jahodový kompot | 1230 911 | gramů kcal | |
jedlá želatina | 25 89 | gramů kcal | |
kakao - prášek | 1 31 | polévková lžíce kcal | |
kypřicí prášek do pečiva | 1 4 | čajová lžička kcal | |
kypřicí prášek do pečiva | 7 6 | gramů kcal | |
lekvár jahodová | 0 ?? | kcal | |
mléko | 200 96 | mililitrů kcal | |
mouka hladká | 150 521 | gramů kcal | |
mouka polohrubá | 30 107 | gramů kcal | |
máslo | 50 367 | gramů kcal | |
ořechy vlašské mleté | 30 203 | gramů kcal | |
smetana kyselá (14-18% tuku) | 500 800 | mililitrů kcal | |
tvaroh měkký | 750 893 | gramů kcal | |
vejce slepičí | 3 264 | kusy kcal | |
čokoláda 85% | 50 300 | gramů kcal | |
škrob kukuřičný | 30 109 | gramů kcal |
Recept
1. Jahodové želé
jahodový kompot 410 gramů • cukr krystalový 40 gramů • dortové želé červené 10 gramů
Formu na dort vyložíme potravinářskou fólií. Na fólii rozložíme rozpůlené jahody (185 g). Šťávu z jahodového kompotu (225 ml) rozmícháme s cukrem a dortovým želé, uvedeme do varu a odstavíme. Želé pomalu nalijeme na jahody a necháme v chladu ztuhnout.

2. 1. korpus
mouka hladká 150 gramů • kypřicí prášek do pečiva 1 čajová lžička • cukr moučkový 50 gramů • cukr vanilkový 10 gramů • citronová kůra 2 čajové lžičky • vejce slepičí 1 kus • máslo 50 gramů
Z mouky, kypřícího prášku, obou cukrů, strouhané citronové kůry, vajíčka a rozpuštěného másla umícháme těsto.

3.
Na plech položíme papír na pečení, který jsme si vystřihli do tvaru dortové formy. Na papíře rozválíme těsto, položíme na něj kruh z dortové formy a těsto dotlačíme prsty k okraji. Propícháme vidličkou a 20 minut pečeme v rozehřáté troubě při 180 °C.

4. 2. korpus
vejce slepičí 2 kusy • cukr moučkový 50 gramů • škrob kukuřičný 30 gramů • mouka polohrubá 30 gramů • kypřicí prášek do pečiva 7 gramů • ořechy vlašské mleté 30 gramů • kakao - prášek 1 polévková lžíce
Vajíčka utřeme s cukrem, škrobovou moučkou, moukou, kypřícím práškem, mletými ořechy a kakaem.

5.
Těsto vlijeme do pečícím papírem vystlané dortové formy a při 180 °C ho 10 minut pečeme.

6. Tvarohovo-smetanová náplň
jedlá želatina 25 gramů • mléko 200 mililitrů
Želatinu rozpustíme v mléce mírným zahřátím. Při zahřívání nám je indikátorem teploty malíček ruky vložený do roztoku - nesmí nás pálit.

7.
tvaroh měkký 750 gramů • smetana kyselá (14-18% tuku) 500 mililitrů • cukr moučkový 100 gramů
Tvaroh utřeme se smetanou a cukrem, vmícháme rozpuštěnou želatinu.

8. Dort poskládáme
Na první korpus natřeme marmeládu a položíme na něj druhý korpus.

9.
jahodový kompot 820 gramů
Na druhý korpus rozložíme poloviny jahod (370 g). Na korpusy navlékneme kruh z dortové formy.

10.
Na jahody rovnoměrně rozetřeme polovinu náplně.

11.
Na náplň opatrně přeneseme (vyklopíme) ztuhlé jahodové želé. Zakryjeme druhou polovinou náplně a dort necháme nejméně 4 hodiny v chladu tuhnout. Pak nožem opatrně uvolníme náplň od formy a kruh stáhneme.

12. Zdobení
dortové želé červené 10 gramů
Šťávu z jahodového kompotu (225 ml) rozmícháme s dortovým želé, uvedeme do varu a odstavíme. Pomocí štětce nanášíme želatinu na boky dortu. Krátce zchladíme.


14. ... mňááám...

Dobrou chuť!