svetvemne.cz

Houskový knedlík vařený v porcelánovém hrnku

    

Hrníčkový nekynutý knedlík je velmi snadno a jednoduše připravená příloha. Hodí se ke každému dobrému guláši nebo i ke svíčkové. Je jemný, chutný a nadýchaný i bez droždí či kypřidel. Vařit ho můžete v jakémkoliv větším porcelánovém hrnku na čaj. Vyzkoušejte, určitě se vám bude líbit.

Ukuchtil

Počet porcí

4

Čas přípravy

40 min.

Obtížnost

střední

 

Kategorie:   

 

 
 

1. 

rohlík bílý 2 kusy

Rohlíky nakrájíme na kostičky.

2. 

mouka polohrubá ¾ hrnku

Do mísy nasypeme necelý hrnek mouky.

3. 

mléko čerstvé s obsahem tuku 3,5% ¾ hrnku  vaječný žloutek 2 kusy  petrželová nať  sůl 1 čajová lžička

V mléce rozmícháme žloutky, nasekanou petrželku podle chuti a sůl.

4. 

Mléko přilijeme k mouce a rozmícháme.

5. 

Vmícháme rohlíky.

6. 

vaječný bílek 2 kusy

Z vaječných bílků vyšleháme tuhý sníh.

7. 

Sníh z vaječných bílků vmícháme do těsta.

8. 

sádlo

Dva větší hrnky nahrubo vymažeme sádlem nebo máslem.

9. 

Hrnečky vložíme do hrnce a přilijeme vodu do výšky oušek. Vodu přivedeme do varu, plamen stáhneme na minimum a pod pokličkou vaříme 30 minut.

10. 

Pomocí špejle zapíchnuté do knedlíku zjistíme zda je knedlík uvařený. Uprostřed není měkký, a po vytažení špejle je těsto tuhé.

11. 

Hrnky vyjmeme z vody.

12. 

Obrátíme ...

13. 

... a knedlík vyklopíme. Pokud jsme hrnky dobře vymazali, jde to snadno. Podle potřeby si pomůžeme nožem.

14. 

Teplý knedlík nakrájíme ostrým nožem (nejlépe se zoubkovitým okrajem). Z jednoho (velikostně uvedeného) hrnku získáme 2 porce knedlíků. Pokud použijeme menší hrnečky, těsto nám vystačí do tří hrnků.

15. 

Teplý knedlík ihned podáváme. Ohřát ho můžeme klasicky, na parní podložce.

Dobrou chuť!

 

© 2011 - 2020 NetCorp, s.r.o. • Poháněné systémem Master_CMS 8 • Přihlásit