Švestkové knedlíky se strouhankou
Tradiční a najjednodušší recept na přípravu švestkových knedlíků v jemném těstíčku.
recept,fotorecept,mouka polohrubá,švestky ,Sladká jídla,Recepty pro parní hrnec,Recepty slovenské kuchyně,
Sladká jídla
Recepty slovenské kuchyně
Ingredience
Ingredience
cukr moučkový | 3 | polévkové lžíce | |
mléko | 300 | mililitrů | |
mouka polohrubá | 360 | gramů | |
máslo | 60 | gramů | |
strouhanka | 9 | polévkových lžic | |
vejce slepičí | 1 | kus | |
švestky | 1200 | gramů |
Recept
1.
mouka polohrubá 360 gramů • vejce slepičí 1 kus • mléko 300 mililitrů
Do mísy si připravíme dva šálky polohrubé mouky. V hrnku přivedeme za stálého míchání k varu dva šálky mléka. Vlijeme mléko k mouce ještě dokud je vřelé a dobře promícháme. Po vychladnutí ještě zapracujeme do těsta jedno vajíčko.
2.
švestky 1200 gramů
Těsto rozválíme na tloušťku cca 3mm na mírně pomoučeném vále a nařežeme na čtverečky, do kterých budeme švestky balit. Jejich velikost by měla být přiměřená velikosti švestek (cca 8 x 8 cm).
3.
Knedlíky vaříme v parním hrnci 25 - 30 minut. Pokud byste na vaření použili běžný hrnec s vroucí vodou, sledujte průběžně zda voda nevře moc silně a zda se těsto na povrchu nerozváří.
4.
strouhanka 9 polévkových lžic • cukr moučkový 3 polévkové lžíce
Strouhanku s moučkovým cukrem opražíme na sucho na pánvi. Občas promícháme, aby se nepřipálila. Cukr má tendenci karamelizovat a lepit se na dno pánve.
5.
máslo 60 gramů
V nejluxusnější variantě servírujeme každý knedlík rozčtvrcený, vypeckovaný, posypaný strouhankou a politou rozehřátým máslem.
Dobrou chuť!