Švestkové knedlíky se strouhankou

Tradiční a najjednodušší recept na přípravu švestkových knedlíků v jemném těstíčku.
recept,fotorecept,mouka polohrubá,švestky ,Sladká jídla,Recepty pro parní hrnec,Recepty slovenské kuchyně,
Sladká jídla
Recepty slovenské kuchyně
Ukuchtil
Počet porcí
4
Hmotnost porce
535 g
Energie porce
848 kcal
Čas přípravy
1 h. 15 min.
Obtížnost
nízká
Ingredience
Ingredience
cukr moučkový | 3 117 | polévkové lžíce kcal | |
mléko | 300 144 | mililitrů kcal | |
mouka polohrubá | 360 1282 | gramů kcal | |
máslo | 60 441 | gramů kcal | |
strouhanka | 9 504 | polévkových lžic kcal | |
vejce slepičí | 1 88 | kus kcal | |
švestky | 1200 817 | gramů kcal |
Recept
1.
mouka polohrubá 360 gramů • vejce slepičí 1 kus • mléko 300 mililitrů
Do mísy si připravíme dva šálky polohrubé mouky. V hrnku přivedeme za stálého míchání k varu dva šálky mléka. Vlijeme mléko k mouce ještě dokud je vřelé a dobře promícháme. Po vychladnutí ještě zapracujeme do těsta jedno vajíčko.

2.
švestky 1200 gramů
Těsto rozválíme na tloušťku cca 3mm na mírně pomoučeném vále a nařežeme na čtverečky, do kterých budeme švestky balit. Jejich velikost by měla být přiměřená velikosti švestek (cca 8 x 8 cm).

3.
Knedlíky vaříme v parním hrnci 25 - 30 minut. Pokud byste na vaření použili běžný hrnec s vroucí vodou, sledujte průběžně zda voda nevře moc silně a zda se těsto na povrchu nerozváří.

4.
strouhanka 9 polévkových lžic • cukr moučkový 3 polévkové lžíce
Strouhanku s moučkovým cukrem opražíme na sucho na pánvi. Občas promícháme, aby se nepřipálila. Cukr má tendenci karamelizovat a lepit se na dno pánve.
5.
máslo 60 gramů
V nejluxusnější variantě servírujeme každý knedlík rozčtvrcený, vypeckovaný, posypaný strouhankou a politou rozehřátým máslem.

Dobrou chuť!