Ryžový nákyp se švestkami
Tohoto šťavnatého rýžového nákypu vám jedna porce nebude stačit. Vyplatí se vyzkoušet.
recept,fotorecept,rýže kulatozrnná,švestky ,Sladká jídla,Bezlepkové
Sladká jídla
Ingredience
Ingredience
cukr krystalový | 1 | polévková lžíce | |
cukr moučkový | 125 | gramů | |
cukr moučkový | 2 | polévkové lžíce | |
cukr vanilkový | 1 | balení | |
mléko čerstvé s obsahem tuku 3,5% | 1 | litr | |
máslo | 125 | gramů | |
máslo | - | ||
rýže kulatozrnná | 250 | gramů | |
skořice mletá | 1 | čajová lžička | |
vaječný bílek | 5 | ||
vaječný žloutek | 5 | ||
švestky | 600 | gramů |
Recept
1.
rýže kulatozrnná 250 gramů • mléko čerstvé s obsahem tuku 3,5% 1 litr • cukr vanilkový 1 balení
Rýži propláchneme, nasypeme do mléka, přidáme vanilkový cukr a za častého míchání rozvaříme. Necháme vychladnout.
2.
švestky 600 gramů • skořice mletá 1 čajová lžička • cukr krystalový 1 polévková lžíce
Švestky vypeckujeme a posypeme skořicí a cukrem.
5.
Přimícháme vychladlou rýži a zamícháme švestky.
6.
Nákyp vložíme do vysoké zapékací mísy, vymaštěné máslem. Pečeme asi 45-50 minut při teplotě 180 °C.
7.
vaječný bílek 5 ks • cukr moučkový 2 polévkové lžíce
Z bílků vyšleháme tuhý sníh a vmícháme cukr.
8.
Sníh natřeme na nákyp a necháme chvíli zapéct.
Dobrou chuť!