svetvemne.cz

Dušené červené zelí s jablky

     

Jemné, sladko-kyselé dušené zelí s jablky, brusinkami a skořicí. Chuťově zajímavá příloha k pečené kachně.

Ukuchtil

Počet porcí

8

Čas přípravy

40 min.

Obtížnost

střední

 

 

 
 
Brusinky sušené100gramů
Cibule200gramů
Citronová šťáva
Cukr třtinový3polévkové lžíce
Jablka500gramů
Kmín mletá1čajová lžička
Ocet balzamikový3polévkové lžíce
Olej slunečnicový4polévkové lžíce
Pepř černý mletý½čajové lžičky
Skořice mletá½čajové lžičky
Sůl2.5čajové lžičky
Voda250mililitrů
Zelí červené1500gramů

1. Krájení zelí

zelí červené 1500 g

Z povrchu hlávkového zelí odstraníme poškozené listy a celou hlávku opláchneme pod tekoucí vodou. Zelí osušíme a překrojíme na čtvrtiny. Krájíme tenké proužky, tvrdý střed - košťál zelí nekrájíme. Při krájení otáčíme zelí tak, abychom košťál v podstatě okrajovali.

Krájení zelí

2. 

jablka 500 g

Jablka umyjeme, oloupeme ...

3. 

... a pokrájíme na tenké plátky.

4. 

cibule 200 g  olej slunečnicový 4 PL  cukr třtinový 3 PL

Cibuli očistíme, pokrájíme nadrobno a osmahneme na oleji. Přidáme cukr a necháme zkaramelizovat.

5. 

sůl 2.5 ČL  kmín mletá 1 ČL  pepř černý mletý ½ ČL  voda 150 ml

Přidáme zelí, sůl, kmín a pepř. Podlijeme vodou, promícháme, zakryjeme a 10-15 minut dusíme (téměř doměkka).

6. 

voda 100 ml  skořice mletá ½ ČL  brusinky sušené 100 g

Přidáme jablka, podle potřeby podlijeme vodou, posypeme skořicí a přisypeme umyté sušené brusinky. Zamícháme a vše spolu asi 10 minut podusíme, aby změkla jablka.

7. 

ocet balzamikový 3 PL  citronová šťáva

Ochutíme octem a citronovou šťávou.

Dobrou chuť!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Poháněné systémem Master_CMS 8 • Přihlásit