Dušené bílé zelí

Dušené zelí podáváme k pečené kachně nebo k pečeným vepřovýmu masům. Pokud při jeho přípravě použitý cukr necháme zkaramelizovat, bude mít hotový pokrm podle stupně karamelizace vždy jinou výslednou barvu.
recept,fotorecept,zelí bílé,Zeleninové přílohy,,Bezlepkové,Bezlaktózové,Sezónní recepty
Zeleninové přílohy
Kategorie
Zeleninové přílohy › Bezlepkové › Bezlaktózové › Sezónní recepty › Sezona - Zelí hlávkové (bílé, červené) ›Ingredience
Ingredience
cibule | 300 132 | gramů kcal | |
cukr krystalový | 2 121 | polévkové lžíce kcal | |
kmín drcený | 1 17 | čajová lžička kcal | |
ocet | 4 26 | polévkové lžíce kcal | |
olej slunečnicový | 20 180 | mililitrů kcal | |
sůl | 2 0 | čajové lžičky kcal | |
voda | 100 0 | mililitrů kcal | |
zelí bílé | 1600 464 | gramů kcal |
Recept
1. Krájení zelí
zelí bílé 1600 gramů
Z povrchu hlávkového zelí odstraníme poškozené listy a celou hlávku opláchneme pod tekoucí vodou. Zelí osušíme a překrojíme na čtvrtiny. Krájíme tenké proužky, tvrdý střed - košťál zelí nekrájíme. Při krájení otáčíme zelí tak, abychom košťál v podstatě okrajovali.

2. Příprava cibulovo-karamelového základu
cibule 300 gramů • olej slunečnicový 20 mililitrů • cukr krystalový 2 polévkové lžíce
Cibuli očistíme a nakrájíme. V hlubokém hrnci zahřejeme olej, přidáme cibuli a podusíme chvíli pod pokličkou. Cibule se nesmí připálit. Přidáme cukr a za stálého míchání ho zkaramelizujeme do požadované barvy.

3.
sůl 2 čajové lžičky • kmín drcený 1 čajová lžička • voda 100 mililitrů
Do hrnce přidáme nakrájené zelí, sůl a kmín. Dobře promícháme. Pokud je zelí sušší a tužší (zimní) můžeme ho podle potřeby podlít vodou. Dusíme pod pokličkou 20 - 30 minut za občasného promíchání.

4.
ocet 4 polévkové lžíce
Do hotového zelí přidáme ocet a promícháme. Případně ho podle chuti ještě dosolíme.

Dobrou chuť!