Dušené bílé zelí

Dušené zelí podáváme k pečené kachně nebo k pečeným vepřovýmu masům. Pokud při jeho přípravě použitý cukr necháme zkaramelizovat, bude mít hotový pokrm podle stupně karamelizace vždy jinou výslednou barvu.
recept,fotorecept,zelí bílé,Zeleninové přílohy,,Bezlepkové,Bezlaktózové
Zeleninové přílohy
Ingredience
Ingredience
cibule | 300 132 | gramů kcal | |
cukr krystalový | 2 121 | polévkové lžíce kcal | |
kmín drcený | 1 17 | čajová lžička kcal | |
ocet | 4 26 | polévkové lžíce kcal | |
olej slunečnicový | 20 180 | mililitrů kcal | |
sůl | 2 0 | čajové lžičky kcal | |
voda | 100 0 | mililitrů kcal | |
zelí bílé | 1600 464 | gramů kcal |
Recept
1. Krájení zelí
zelí bílé 1600 gramů
Z povrchu hlávkového zelí odstraníme poškozené listy a celou hlávku opláchneme pod tekoucí vodou. Zelí osušíme a překrojíme na čtvrtiny. Krájíme tenké proužky, tvrdý střed - košťál zelí nekrájíme. Při krájení otáčíme zelí tak, abychom košťál v podstatě okrajovali.

2. Příprava cibulovo-karamelového základu
cibule 300 gramů • olej slunečnicový 20 mililitrů • cukr krystalový 2 polévkové lžíce
Cibuli očistíme a nakrájíme. V hlubokém hrnci zahřejeme olej, přidáme cibuli a podusíme chvíli pod pokličkou. Cibule se nesmí připálit. Přidáme cukr a za stálého míchání ho zkaramelizujeme do požadované barvy.

3.
sůl 2 čajové lžičky • kmín drcený 1 čajová lžička • voda 100 mililitrů
Do hrnce přidáme nakrájené zelí, sůl a kmín. Dobře promícháme. Pokud je zelí sušší a tužší (zimní) můžeme ho podle potřeby podlít vodou. Dusíme pod pokličkou 20 - 30 minut za občasného promíchání.

4.
ocet 4 polévkové lžíce
Do hotového zelí přidáme ocet a promícháme. Případně ho podle chuti ještě dosolíme.

Dobrou chuť!