RECEPTY

Bramborové koblihy s povidly

Bramborové koblihy s povidly

Nadýchané, jemné a měkoučké koblihy z bramborového těsta plněné švestkovými povidly.

recept,fotorecept,brambory,mouka polohrubá,mouka polohrubá,mouka polohrubá,mouka polohrubá,droždí čerstvé,rum,povidla švestková,Sladká jídla,Masopust

Sladká jídla

Ukuchtil

Počet porcí

14

Čas přípravy

2 h.

Obtížnost

střední

 

Ingredience

Ingredience

brambory250gramů
cukr krystalový1čajová lžička
cukr krystalový1polévková lžíce
cukr moučkový-
droždí čerstvé25gramů
mléko čerstvé s obsahem tuku 3,5%200mililitrů
mouka polohrubá0
mouka polohrubá400gramů
mouka polohrubá1čajová lžička
máslo60gramů
máslo1polévková lžíce
olej řepkový-
povidla švestková-
rum3polévkové lžíce
sůl1špetka
vaječný žloutek2kusy
vejce slepičí1kus

 

Recept

1. 

brambory 250 gramů

Brambory umyjeme, vložíme do vody a od začátku varu 15 minut vaříme. Necháme vychladnout a oloupeme.

2. 

mléko čerstvé s obsahem tuku 3,5% 200 mililitrů  mouka polohrubá 1 čajová lžička  cukr krystalový 1 čajová lžička  droždí čerstvé 25 gramů

V trošce vlažného mléka rozmícháme mouku s cukrem. Přidáme rozdrobené droždí a zlehka promícháme. Necháme vykynout přikryté na teplém místě.

3. 

mouka polohrubá 400 gramů  sůl 1 špetka

Do mísy nasypeme mouku, přidáme špetku soli a prolisované brambory (200 g).

4. 

vejce slepičí 1 kus  vaječný žloutek 2 kusy  máslo 60 gramů  rum 3 polévkové lžíce  cukr krystalový 1 polévková lžíce

Přidáme vejce, žloutky, rozpuštěné máslo, rum, cukr a kvásek.

5. 

mouka polohrubá

Vypracujeme těsto (je trošku lepivé, ať vás to neodradí). Posypeme lehce moukou a zakryjeme.

6. 

Necháme na teplém místě asi hodinu vykynout.

7. 

mouka polohrubá

Těsto vyklopíme na moukou vysypaný vál (nejlépe silikonovou podložku).

8. 

povidla švestková

Na polovinu plátu (po délce) si ve dvou řadách naznačíme kruhovou formičkou (průměr 9 cm) 10 koleček. Do středu každého kolečka položíme čajovou lžičku tuhých švestkových povidel.

9. 

Pomocí podložky překlopíme těsto bez povidel na těsto s povidly. Bramborové těsto je jemné a podložka je výborný pomocník, ale jde to i bez ní.

10. 

Obě těsta s povidly uprostřed vykrojíme, čímž se spojí. Ze zbytků těsta dokážeme udělat ještě 4 koblihy, ale můžeme je usmažit i bez povidel.

11. 

Koblihy necháme 15 minut kynout.

12. 

olej řepkový  máslo 1 polévková lžíce

Do pánve nalijeme olej a přidáme kousek másla, koblihy nebudou nasávat olej. Osmažíme z jedné...

13. 

... i z druhé strany (asi 1,5 minuty každá strana na středním plameni).

14. 

Koblihy vyndáme na papírovou utěrku, ale nejsou téměř vůbec mastné.

15. 

cukr moučkový

Teplé posypeme prosátým moučkovým cukrem.

Dobrou chuť!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Poháněné systémem Master_CMS 8 • Přihlásit  • Aktualizovat předvolby souborů cookie