svetvemne.cz

Celozrnné koblihy

    

Koblihy, které při smažení neabsorbují téměř žádný olej. Nejlepší jsou čerstvé s jahodovým džemem i bez něj.

Ukuchtil

Počet porcí

30

Čas přípravy

1 h. 20 min.

Obtížnost

střední

 

Kategorie:    

 

 
 

1. Příprava těsta

mléko 400 mililitrů  droždí čerstvé 42 gramů  cukr krystalový 2 polévkové lžíce  mouka polohrubá 400 gramů  mouka celozrnná 350 gramů  vejce slepičí 2 kusy  máslo 30 gramů  rum 4 polévkové lžíce

Mléko mírně zahřejeme, přidáme k němu rozdrobené droždí, cukr a asi 1 lžičku z navážené mouky. Necháme vzejít kvásek. Do mísy nasypeme obě mouky, přidáme kvásek, vejce, rozpuštěné máslo a rum. Dobře prohněteme a necháme kynout cca 30 minut na teplém místě, zakryté.

Příprava těsta

2. 

Po vykynutí těsta pomoučíme vál a těsto rovnoměrně vyválíme na tloušťku asi 1,5 cm.

3. Vykrajování koblih

Z vyváleného těsta pomocí hrnku nebo sklenice s větším průměrem vykrajujeme koblihy. Do každé koblihy uděláme prstem do středu prohlubeň.

Vykrajování koblih

4. Smažení

olej fritovací  olej slunečnicový

V pánvi rozehřejeme olej a vkládáme do něj koblihy. Vždy nejprve stranou, na které je prohlubeň. Osmažíme, otočíme a osmažíme z druhé strany. Vyndáme na talíř.

Smažení

5. 

cukr práškový  cukr vanilkový

Moučkový cukr promícháme s vanilkovým a obalujeme v něm ještě teplé, ne však horké koblihy.

6. 

džem jahodový  džem ovocný

Podáváme s jahodovým nebo jiným džemem vloženým do prohlubně. Chutnají i bez džemu jen obalené v cukru. Z uvedené dávky připravíme cca 30 kusů koblih.

Dobrou chuť!

 

© 2011 - 2020 NetCorp, s.r.o. • Poháněné systémem Master_CMS 8 • Přihlásit