Koblihy od Cecilky

Tradiční recept předávaný z generace na generaci.
recept,fotorecept,droždí čerstvé,mouka polohrubá,rum,Sladká jídla,Masopust
Sladká jídla
Ingredience
Ingredience
cukr moučkový | 0 ?? | kcal | |
cukr moučkový | 40 156 | gramů kcal | |
cukr vanilkový | 0 ?? | kcal | |
droždí čerstvé | 30 31 | gramů kcal | |
mléko | 250 120 | mililitrů kcal | |
mouka polohrubá | 500 1780 | gramů kcal | |
máslo | 75 551 | gramů kcal | |
máslo | 0 ?? | kcal | |
olej fritovací | 0 ?? | kcal | |
rum | 3 108 | polévkové lžíce kcal | |
sůl | 0 ?? | kcal | |
vaječný žloutek | 4 228 | kusy kcal |
Recept
1.
mléko 250 mililitrů • droždí čerstvé 30 gramů • cukr moučkový 40 gramů • mouka polohrubá 500 gramů • vaječný žloutek 4 kusy • máslo 75 gramů • rum 3 polévkové lžíce • sůl
Mléko mírně zahřejeme, přidáme k němu rozdrobené kvasnice, lžičku z odváženého cukru a asi 1 lžičku z odvážené mouky. Necháme vzejít kvásek. Do mísy nasypeme mouku, cukr, přidáme špetku soli, kvásek, žloutky, rozpuštěné máslo a rum.

2.
Vypracujeme těsto a necháme kynout cca 30 minut na teplém místě, zakryté.

3.
Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál a rozválíme asi na tloušťku 1 cm. Pomocí hrnku vykrajujeme kolečka. Do každého kolečka uděláme prstem prohlubeň.

4.
V pánvi rozehřejeme olej (můžeme přidat trochu másla, aby koblihy nenasákly moc oleje) a vkládáme do něj koblihy. Vždy nejprve stranou na níž je prohlubeň. Osmažíme, otočíme a osmažíme z druhé strany.

5.
cukr moučkový • cukr vanilkový
Moučkový cukr promícháme s vanilkovým a obalujeme v něm ještě teplé, ne však horké koblihy.

Dobrou chuť!