Kávový zákusek

Jemný kakaový korpus, kávový krém a šlehačka.
recept,fotorecept,kakao - prášek,pudink karamelový - prášek ,smetana ke šlehání (30-33% tuku),káva - zrna mletá,Zákusky
Zákusky
Ukuchtil
Počet porcí
15
Hmotnost porce
113 g
Energie porce
317 kcal
Čas přípravy
1 h. 30 min.
Obtížnost
střední
Kategorie
Zákusky ›Ingredience
Ingredience
cukr krystalový | 140 563 | gramů kcal | |
cukr moučkový | 90 350 | gramů kcal | |
cukr vanilkový | 10 37 | gramů kcal | |
kakao - prášek | 2 62 | polévkové lžíce kcal | |
kypřicí prášek do pečiva | 10 8 | gramů kcal | |
káva - zrna mletá | 1 45 | polévková lžíce kcal | |
káva černá instantní | 1 43 | polévková lžíce kcal | |
mléko | 500 240 | mililitrů kcal | |
mouka polohrubá | 100 356 | gramů kcal | |
máslo | 200 1468 | gramů kcal | |
olej slunečnicový | 2 270 | polévkové lžíce kcal | |
pudink karamelový - prášek | 60 213 | gramů kcal | |
smetana ke šlehání (30-33% tuku) | 250 778 | mililitrů kcal | |
vaječný bílek | 4 68 | kusy kcal | |
vaječný žloutek | 4 228 | kusy kcal | |
voda | 50 0 | mililitrů kcal | |
ztužovač šlehačky | 5 18 | gramů kcal |
Recept
1. Příprava piškotového těsta
vaječný žloutek 4 kusy • cukr krystalový 140 gramů • olej slunečnicový 2 polévkové lžíce • voda 50 mililitrů • kakao - prášek 2 polévkové lžíce • mouka polohrubá 100 gramů • kypřicí prášek do pečiva 10 gramů • vaječný bílek 4 kusy • káva - zrna mletá 1 polévková lžíce
Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, postupně přidáme olej, teplou vodu, kakao, kávu, mouku s práškem do pečiva a nakonec opatrně vmícháme ušlehaný sníh z bílků.

2. Pečení
Těsto vlijeme na plech (cca 30 x 25 cm) vyložený papírem na pečení. Pečeme asi 20 minut při 170 °C.

3. Příprava kávového krému
mléko 500 mililitrů • pudink karamelový - prášek 60 gramů • káva černá instantní 1 polévková lžíce
Nejdříve uvaříme pudink: do misky odlijeme trochu mléka (zbylé dáme vařit), rozmícháme v něm karamelový pudinkový prášek a instantní kávu. Vlijeme do vroucího mléka a uvaříme hustou kaši. Za občasného míchání vychladíme.

4.
máslo 200 gramů • cukr moučkový 90 gramů
Vychladlý pudink postupně přimícháme k změklému máslu, přidáme cukr a vyšleháme hladký krém.

5. Příprava šlehačky
smetana ke šlehání (30-33% tuku) 250 mililitrů • cukr vanilkový 10 gramů • ztužovač šlehačky 5 gramů
Smetanu s vanilkovým cukrem a ztužovačem vyšleháme elektrickým šlehačem dotuha.

6. Plnění a zdobení
Na vychladlý plát naneseme kávový krém a zarovnáme.

7.
Na krém natřeme šlehačku a pomocí vidličky uděláme ozdobné rýhy. Posypeme kakaem, kávou nebo strouhanou čokoládou. Zákusek necháme dobře vychladit, pokrájíme na kostičky a podáváme.

Dobrou chuť!