Jadranské řezy

Oblíbené oříškové řezy. Sladký krémový zákusek z dob dávno minulých, který se nám ani po letech neomrzí.
recept,fotorecept,kakao - prášek,ořechy lískové,smetana ke šlehání (30-33% tuku),Zákusky
Zákusky
Ingredience
Ingredience
| cukr moučkový | 160 621 | gramů kcal | |
| cukr vanilkový | 1 73 | balení kcal | |
| kakao - prášek | 20 62 | gramů kcal | |
| mléko | 250 120 | mililitrů kcal | |
| mouka polohrubá | 60 214 | gramů kcal | |
| mouka polohrubá | 0 ?? | kcal | |
| máslo | 0 ?? | kcal | |
| máslo | 140 1028 | gramů kcal | |
| olej slunečnicový | 30 270 | mililitrů kcal | |
| ořechy lískové | 100 646 | gramů kcal | |
| smetana ke šlehání (30-33% tuku) | 250 778 | mililitrů kcal | |
| soda bikarbona | ½ 0 | čajové lžičky kcal | |
| sůl | 1 0 | špetka kcal | |
| vaječný bílek | 4 68 | kusy kcal | |
| vaječný žloutek | 4 228 | kusy kcal | |
| škrob kukuřičný | 25 91 | gramů kcal |
Recept

2.
mouka polohrubá 60 gramů • kakao - prášek 20 gramů • soda bikarbona ½ čajové lžičky
Mouku smícháme s kakaem a sodou (nebo s kypřícím práškem).


4.
Do vyšlehaných žloutků postupně a střídavě vmícháváme připravenou mouku...

5.
... a sníh z bílků.


7.
Těsto vylijeme na menší plech (18 x 27cm) vymazaný máslem a vysypaný moukou.

8.
Pečeme 12 min. při teplotě 180 °C.

9.
mléko 250 mililitrů • cukr vanilkový 1 balení • škrob kukuřičný 25 gramů • vaječný žloutek 1 kus
Z mléka, vanilkového cukru a kukuřičného škrobu uvaříme hustý pudink. Do uvařeného vmícháme žloutek a necháme přejít varem. Za stálého míchání vychladíme ve studené vodní lázni na pokojovou teplotu.

10.
ořechy lískové 100 gramů
Oříšky nasekáme v kuchyňském elektrickém sekáčku a nasucho opražíme na pánvi.

11.
Oříšky vysypeme z pánve a necháme vychladnout. Část oříšků (20 g) si odložíme stranou na závěrečné zdobení.

12.
máslo 140 gramů • cukr moučkový 100 gramů
Máslo, zahřáté na pokojovou teplotu, vyšleháme dohladka s cukrem.

13.
Zašleháme pudink...

14.
a přimícháme ořechy.

15.
Krém natřeme na korpus a necháme v chladu ztuhnout.


17.
Šlehačku rýhováním zarovnáme.

18.
Okraje zákusku jemně ořežeme. Zákusek posypeme oříšky a pokrájíme na větší, či menší kostky, nebo obdélníky.

Dobrou chuť!























