Jadranské řezy
Oblíbené oříškové řezy. Sladký krémový zákusek z dob dávno minulých, který se nám ani po letech neomrzí.
recept,fotorecept,kakao - prášek,ořechy lískové,smetana ke šlehání (30-33% tuku),Zákusky
Zákusky
Ingredience
Ingredience
cukr moučkový | 160 | gramů | |
cukr vanilkový | 1 | balení | |
kakao - prášek | 20 | gramů | |
mléko | 250 | mililitrů | |
mouka polohrubá | 60 | gramů | |
mouka polohrubá | - | ||
máslo | - | ||
máslo | 140 | gramů | |
olej slunečnicový | 30 | mililitrů | |
ořechy lískové | 100 | gramů | |
smetana ke šlehání (30-33% tuku) | 250 | mililitrů | |
soda bikarbona | ½ | čajové lžičky | |
sůl | 1 | špetka | |
vaječný bílek | 4 | kusy | |
vaječný žloutek | 4 | kusy | |
škrob kukuřičný | 25 | gramů |
Recept

2.
mouka polohrubá 60 gramů • kakao - prášek 20 gramů • soda bikarbona ½ čajové lžičky
Mouku smícháme s kakaem a sodou (nebo s kypřícím práškem).


4.
Do vyšlehaných žloutků postupně a střídavě vmícháváme připravenou mouku...

5.
... a sníh z bílků.


7.
Těsto vylijeme na menší plech (18 x 27cm) vymazaný máslem a vysypaný moukou.

8.
Pečeme 12 min. při teplotě 180 °C.

9.
mléko 250 mililitrů • cukr vanilkový 1 balení • škrob kukuřičný 25 gramů • vaječný žloutek 1 kus
Z mléka, vanilkového cukru a kukuřičného škrobu uvaříme hustý pudink. Do uvařeného vmícháme žloutek a necháme přejít varem. Za stálého míchání vychladíme ve studené vodní lázni na pokojovou teplotu.

10.
ořechy lískové 100 gramů
Oříšky nasekáme v kuchyňském elektrickém sekáčku a nasucho opražíme na pánvi.

11.
Oříšky vysypeme z pánve a necháme vychladnout. Část oříšků (20 g) si odložíme stranou na závěrečné zdobení.

12.
máslo 140 gramů • cukr moučkový 100 gramů
Máslo, zahřáté na pokojovou teplotu, vyšleháme dohladka s cukrem.

13.
Zašleháme pudink...

14.
a přimícháme ořechy.

15.
Krém natřeme na korpus a necháme v chladu ztuhnout.


17.
Šlehačku rýhováním zarovnáme.

18.
Okraje zákusku jemně ořežeme. Zákusek posypeme oříšky a pokrájíme na větší, či menší kostky, nebo obdélníky.

Dobrou chuť!