svetvemne.cz

Jadranské řezy

     

Oblíbené oříškové řezy. Sladký krémový zákusek z dob dávno minulých, který se nám ani po letech neomrzí.

Ukuchtil

Počet porcí

8

Čas přípravy

60 min.

Obtížnost

vysoká

 

Kategorie:   

 

 
 

1. 

vaječný žloutek 3 ks  cukr práškový 60 g

Žloutky a cukr utřeme do pěny.

2. 

mouka polohrubá 60 g  kakao - prášek 20 g  soda bikarbona ½ ČL

Mouku smícháme s kakaem a sodou (nebo s kypřícím práškem).

3. 

vaječný bílek 4 ks  sůl 1 špetka

Z vaječných bílků vyšleháme tuhý sníh.

4. 

Do vyšlehaných žloutků postupně a střídavě vmícháváme připravenou mouku...

5. 

... a sníh z bílků.

6. 

olej slunečnicový 30 ml

Nakonec přimícháme olej.

7. 

máslo  mouka polohrubá

Těsto vylijeme na menší plech (18 x 27cm) vymazaný máslem a vysypaný moukou.

8. 

Pečeme 12 min. při teplotě 180 °C.

9. 

mléko 250 ml  cukr vanilkový 1 balení  škrob kukuřičný 25 g  vaječný žloutek 1 ks

Z mléka, vanilkového cukru a kukuřičného škrobu uvaříme hustý pudink. Do uvařeného vmícháme žloutek a necháme přejít varem. Za stálého míchání vychladíme ve studené vodní lázni na pokojovou teplotu.

10. 

ořechy lískové 100 g

Oříšky nasekáme v kuchyňském elektrickém sekáčku a nasucho opražíme na pánvi.

11. 

Oříšky vysypeme z pánve a necháme vychladnout. Část oříšků (20 g) si odložíme stranou na závěrečné zdobení.

12. 

máslo 140 g  cukr práškový 100 g

Máslo, zahřáté na pokojovou teplotu, vyšleháme dohladka s cukrem.

13. 

Zašleháme pudink...

14. 

a přimícháme ořechy.

15. 

Krém natřeme na korpus a necháme v chladu ztuhnout.

16. 

smetana ke šlehání (30-33% tuku) 250 ml

Ze smetany na šlehání ušleháme tuhou šlehačku.

17. 

Šlehačku rýhováním zarovnáme.

18. 

Okraje zákusku jemně ořežeme. Zákusek posypeme oříšky a pokrájíme na větší, či menší kostky, nebo obdélníky.

Dobrou chuť!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Poháněné systémem Master_CMS 8 • Přihlásit