svetvemne.cz

Oříškovo-karamelový zákusek

    

Milujete sladké? Příprava tohoto krému je skutečná výzva a odměnou vám bude nezaměnitelná chuť pravého karamelu. Zákusek je pečený na menším plechu o rozměrech 20 x 25 cm. Pokud chcete více porcí, je třeba dávku zdvojnásobit.

Ukuchtil

Počet porcí

24

Čas přípravy

60 min.

Obtížnost

vysoká

 

Kategorie:   

 

 
 

1. 

vaječný žloutek 3 kusy  cukr krystalový 100 gramů  vaječný bílek 5 ks  sůl ¼ čajové lžičky

Tři žloutky vyšleháme s cukrem do pěny (zbylé dva žloutky později použijeme při přípravě krému). V druhé misce vyšleháme sníh z pěti bílků dotuha.

2. 

ořechy lískové mleté 100 gramů  mouka hladká 4 polévkové lžíce  kypřicí prášek do pečiva 1 čajová lžička

Do žloutkové pěny opatrně zapracujeme sníh z bílků, pomleté oříšky (lískové oříšky můžete nahradit i vlašskými) a mouku smíchanou s kypřícím práškem.

3. 

máslo  mouka polohrubá

Těsto vylijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech.

4. 

Těsto pečeme při 200 °C 10-15 minut.

5. 

Korpus vyklopíme a necháme dobře vychladnout.

6. 

mléko 150 mililitrů  vaječný žloutek 2 kusy  škrob kukuřičný 20 gramů

Do misky vlijeme studené mléko, přidáme dva žloutky, Zlatý klas a dobře promícháme.

7. 

cukr krystalový 150 gramů  smetana ke šlehání (30-33% tuku) 175 mililitrů

Na mírném ohni zkaramelizujeme krystalový cukr. Když je karamel bez hrudek, přilijeme k němu smetanu.

8. 

Nelekněte se, karamel hned po přilití smetany okamžitě ztuhne, ale po krátkém vaření na mírném ohni se opět rozpustí.

9. 

Po rozpuštění přilijeme ke karamelu předpřipravené mléko se žloutky a zlatým klasem. Krátce povaříme do zhoustnutí.

10. 

Karamel necháme vychladnout.

11. 

máslo 150 gramů

Po vychladnutí přidáme do karamelu změklé máslo a vymícháme hladký krém.

12. 

Vychladlý plát těsta rozdělíme podélně na dvě části.

13. 

povidla dle vlastního výběru

Spodní část natřeme silnou vrstvou marmelády.

14. 

Na marmeládu rozetřeme polovinu karamelového krému.

15. 

Přikryjeme druhým plátem a povrch ozdobíme zbylým krémem pomocí cukrářského sáčku.

16. 

Hotový zákusek necháme dobře vychladit.

17. 

čokoláda na vaření

Povrch ozdobíme čokoládovou polevou a nasekanými oříšky a pokrájíme na kostky.

Dobrou chuť!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Poháněné systémem Master_CMS 8 • Přihlásit