Rýžový nákyp s tvarohem

Vynikající rýžový nákyp, bohatý na ingredience, s vysokou energetickou hodnotou.
recept,fotorecept,rýže kulatozrnná,mléko čerstvé s obsahem tuku 3,5%,jablka,tvaroh hrudkový,Sladká jídla,Sezónní recepty
Sladká jídla
Ingredience
Ingredience
cukr moučkový | 300 1164 | gramů kcal | |
cukr vanilkový | 30 109 | gramů kcal | |
jablka | 350 214 | gramů kcal | |
mléko čerstvé s obsahem tuku 3,5% | 1000 640 | mililitrů kcal | |
mouka polohrubá | 0 ?? | kcal | |
máslo | 150 1101 | gramů kcal | |
máslo | 0 ?? | kcal | |
rozinky | 100 284 | gramů kcal | |
rýže kulatozrnná | 500 1725 | gramů kcal | |
tvaroh hrudkový | 500 585 | gramů kcal | |
vaječný bílek | 8 135 | kcal | |
vaječný žloutek | 8 456 | kcal | |
voda | 1000 2210 | mililitrů kcal | |
švestky sušené | 0 ?? | kcal |
Recept
1. Rýže
rýže kulatozrnná 500 gramů • mléko čerstvé s obsahem tuku 3,5% 1000 mililitrů • voda 1000 mililitrů • cukr vanilkový 30 gramů
Rýži propláchneme pod tekoucí vodou na sítku a necháme okapat. Do hrnce nalijeme mléko, vodu, přidáme vanilkový cukr a rýži. Během častého míchání rýži rozvaříme. Uvařenou necháme vychladnout na pokojovou teplotu.

2.
máslo 150 gramů • cukr moučkový 160 gramů • vaječný žloutek 8 ks
Máslo utřeme s cukrem, vmícháme žloutky.

3. Tvarohovoo-jablková náplňa
rozinky 100 gramů • jablka 350 gramů • tvaroh hrudkový 500 gramů • cukr moučkový 80 gramů
Rozinky namočíme do vody. Jablka očistíme a nahrubo nastrouháme. Tvaroh smícháme s cukrem, přidáme scezené rozinky a vyždímaná jablka. Promícháme.

4.
Vychlazenou rýži přidáme k utřenému máslu se žloutky. Rovnoměrně rozmícháme.

5. Vrstvíme
Hluboký pekáč vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou. Na spodek rozložíme polovinu rýžové směsi. Přikryjeme tvarohovo-jablečnou náplní. Třetí vrstvu tvoří opět rýžová směs.

6.
Na povrch dáme sušené švestky. Pečeme 50 minut v rozehřáté troubě na cca 175 °C, zakryté.

7.
Po 50 minutách rýžový nákyp odkryjeme a necháme 10 minut zapéct.

8.
vaječný bílek 8 ks • cukr moučkový 60 gramů
Z bílků vyšleháme tuhý sníh a přimícháme cukr. Sníh natřeme na upečený nákyp a dáme znovu do trouby na 10 minut dopéct.

Dobrou chuť!