Sladkokyselá fazolová omáčka s bramborami

Sladkokyselá, mléčno-smetanová fazolová omáčka je velmi chutná při podávání s dobrou sekanou, klobáskou nebo volským okem. Klasicky k ní servírujeme čerstvý, měkký chléb. Při přípravě 4 porcí použijeme poloviční dávku ingrediencí.
recept,fotorecept,fazole,brambory,Omáčky a prívarky,Recepty slovenské kuchyně
Omáčky a prívarky
Recepty slovenské kuchyně
Ingredience
Ingredience
brambory | 750 690 | gramů kcal | |
cukr krystalový | 3 61 | čajové lžičky kcal | |
cukr krystalový | 0 ?? | kcal | |
fazole | 350 921 | gramů kcal | |
mléko čerstvé s obsahem tuku 3,5% | 500 320 | mililitrů kcal | |
mouka hladká | 3 157 | polévkové lžíce kcal | |
máslo | 50 367 | gramů kcal | |
ocet | 2 13 | polévkové lžíce kcal | |
smetana ke šlehání (30-33% tuku) | 200 622 | mililitrů kcal | |
sůl | 0 ?? | kcal | |
sůl | 1 0 | čajová lžička kcal | |
voda | 0 ?? | kcal | |
voda | 1 0 | litr kcal |
Recept
1.
Fazole den před vařením namočíme do studené vody. Vodu slijeme, nahradíme novou a fazole uvaříme doměkka s trochou soli. Scedíme.

2.
Při přípravě můžeme použít i sterilované fazole, v čisté váze 750 g. Před použitím je scedíme z nálevu a propláchneme vodou.

3.
brambory 750 gramů • voda 1 litr • sůl 1 čajová lžička
Brambory očistíme, omyjeme, nakrájíme na kostičky a uvaříme ve vodě se solí a bobkovým listem.


5.
mléko čerstvé s obsahem tuku 3,5% 500 mililitrů • mouka hladká 3 polévkové lžíce
V mléce rozmícháme mouku.

6.
smetana ke šlehání (30-33% tuku) 200 mililitrů
Zavářku přilijeme do polévky a převaříme. Přidáme smetanu.

7.
ocet 2 polévkové lžíce • cukr krystalový • sůl • máslo 50 gramů
Omáčku odstavíme z ohně, dochutíme svařeným octem, případně ještě trochou cukru a soli podle chuti. Nakonec vmícháme máslo.

Dobrou chuť!