Čočkovo-bramborový prívarok

Recept ze slovenské kuchyně - prívarok z čočky a brambor.
recept,fotorecept,čočka,brambory,mléko,smetana ke šlehání (30-33% tuku),Omáčky a prívarky,Sezónní recepty
Omáčky a prívarky
Ingredience
Ingredience
brambory | 300 276 | gramů kcal | |
cukr krystalový | 1 21 | čajová lžička kcal | |
mléko | 250 120 | mililitrů kcal | |
mouka hladká | 2 105 | polévkové lžíce kcal | |
ocet | 0 ?? | kcal | |
smetana ke šlehání (30-33% tuku) | 250 778 | mililitrů kcal | |
sůl | 1 0 | čajová lžička kcal | |
sůl | 0 ?? | kcal | |
voda | 1.5 0 | litru kcal | |
čočka | 150 500 | gramů kcal |
Recept
1.
čočka 150 gramů • voda 1.5 litru • brambory 300 gramů • sůl 1 čajová lžička
Čočku přebereme a odstraníme z ní nečistoty. Na sítku ji pod tekoucí vodou propláchneme, vložíme ji do hrnce, zalijeme studenou vodou a vaříme ji cca 45 minut. Přidáme očištěné, umyté a nakrájené brambory a sůl. Vaříme do změknutí brambor.

2.
mléko 250 mililitrů • smetana ke šlehání (30-33% tuku) 250 mililitrů • mouka hladká 2 polévkové lžíce • ocet • sůl • cukr krystalový 1 čajová lžička
V mléce rozmícháme smetanu a mouku. Zavářku vlijeme do čočky a za stálého míchání uvedeme do varu. Pokud máme rádi prívarok kyselejší můžeme přidat ocet. Podle chuti také dosolíme.

3.
Podáváme se sekanou, případně opečenou klobásou či párkem.

Dobrou chuť!