Úhrabky

Tradiční lahůdka našich babiček a prababiček. Toto syté jídlo bylo na jídelním lístku hlavně v období zimy, když byly už ve sklepě uskladněné brambory a cibule, v soudku kvašené zelí a ve spíži kus dobré slaniny ze zabijačky.
recept,fotorecept,brambory,slanina prorostlá,zelí kvašené,Vepřové maso,Recepty slovenské kuchyně,Bezlaktózové
Vepřové maso
Recepty slovenské kuchyně
Ingredience
Ingredience
brambory | 800 736 | gramů kcal | |
cibule | 250 110 | gramů kcal | |
mouka polohrubá | 120 428 | gramů kcal | |
slanina prorostlá | 200 1280 | gramů kcal | |
sádlo | 15 135 | gramů kcal | |
sůl | 0 ?? | kcal | |
voda | 0 ?? | kcal | |
zelí kvašené | 400 80 | gramů kcal |
Recept

2.
Druhou polovinu brambor oloupeme, omyjeme a nastrouháme.


4.
... a v horké osolené vodě uvaříme halušky. Scedíme je, rychle propláchneme vodou a vložíme do hlubšího hrnce, zakryjeme.

5.
slanina prorostlá 200 gramů • sádlo 15 gramů
Prorostlou slaninu nakrájíme a s trochou sádla opečeme.

6.
cibule 250 gramů
Cibuli oloupeme a nakrájíme. Z hrnce vyndáme osmaženou slaninu a do výpeku nasypeme cibuli. Smažíme dozlatova.


8.
Brambory uvařené ve slupce oloupeme a pokrájíme na kolečka, případně protlačíme přes kolečko na přípravu bramborového salátu.

9.
Dušenoé zelí zamícháme s haluškami ...

10.
... a přimícháme připravené brambory.

11.
Podáváme s osmaženou slaninou.

Dobrou chuť!