Zelno-fazolová polévka Šutolica (Šutelica)

Podle původního receptu se tato starodávná polévka připravovala v kotlíku na ohni a brambory se pekly v popelu. Nabízíme vám snadnou přípravu této chutné a zdravé polévky v moderní kuchyni.
recept,fotorecept,brambory,slanina prorostlá,zelí kvašené,fazole sterilovaná,Zeleninové polévky,Recepty slovenské kuchyně,Bezlepkové
Zeleninové polévky
Recepty slovenské kuchyně
Ingredience
Ingredience
brambory | 4 ?? | kusy kcal | |
cibule | 140 62 | gramů kcal | |
fazole sterilovaná | 250 280 | gramů kcal | |
olej slunečnicový | 0 ?? | kcal | |
pepř černý mletý | ½ 9 | čajové lžičky kcal | |
slanina prorostlá | 140 896 | gramů kcal | |
smetana kyselá (14-18% tuku) | 0 ?? | kcal | |
sádlo | 40 359 | gramů kcal | |
sůl | 0 ?? | kcal | |
voda | 1 0 | litr kcal | |
zelí kvašené | 600 120 | gramů kcal | |
česnek | 4 22 | stroužky kcal |
Recept

2.
Alobal potřeme olejem, položíme na něj brambory, zabalíme a dáme péct do trouby na nejvyšší stupeň rovnou na mřížku. Pečeme asi 30-45 minut.


4.
cibule 140 gramů • slanina prorostlá 140 gramů
Cibuli očistíme, pokrájíme a přidáme k sádlu. Osmahneme a přidáme nakrájenou slaninu. Slaninu s cibulí chvíli spolu opékáme.

5.
zelí kvašené 600 gramů • pepř černý mletý ½ čajové lžičky • voda 1 litr
Přidáme vymačkané zelí, koření a vodu. Promícháme a vaříme 15 minut pod pokličkou.


8.
Upečené brambory vyndáme z trouby.

9.
Brambory pomocí vidliček roztrhneme ...

10.
... a vložíme do polévky. Můžeme podávat i se lžičkou zakysané smetany.

Dobrou chuť!