svetvemne.cz

Recepty indické kuchyně

 
Indické máslové kuře

Máslové kuře (Murgh Makhani) je jemně pikantní severoindické jídlo oblíbené po celém světě. Chutné maso ve skvělé omáčce podáváme s rýží nebo s indickými chlebovými plackami.

Ukuchtil

Michal

Čas přípravy

1 h. 30 min.

Obtížnost

střední

Květák v mandžuské omáčce

Recept na vynikající indicko-čínské jídlo z květáku, v jemně pikantní omáčce (Gobi manchurian). Chutná velmi i dětem. Pokud vaříte jen pro dospěláky, neváhejte zařadit mezi koření více pikantní pasty nebo pálivé papričky.

Ukuchtil

Michal

Čas přípravy

60 min.

Obtížnost

vysoká

Indické chlebové placky Čapátí

Chlebové placky Čapati (Chapati) jsou tradiční indická příloha. Tyto placky mají mnoho podob - základní se skládají pouze z mouky a vody.

Ukuchtil

Dada

Čas přípravy

60 min.

Obtížnost

střední

Zeleninové sabdží s cuketou

Dušená, pikantní, indická zeleninová směs z mrkve, brambor a cukety. Množství porcí závisí na množství podávaných příloh k této chutné zelenině. Při podávání pouze s rýží jsou to asi 4 uváděné porce.

Ukuchtil

Dada

Čas přípravy

45 min.

Obtížnost

střední

Kokosová dušená zelenina

Chutná a výborná vegetariánská zelenina inspirovaná indickou kuchyní. Můžeme konzumovat s rýží nebo jako samostatný pokrm, zvláště při držení odlehčující diety.

Ukuchtil

Dada

Čas přípravy

40 min.

Obtížnost

střední

Kofty z červené řepy

Karbanátky z červené řepy Čukunda kofta jsou velmi zdravé a chutné. Přestože se smaží v oleji, mastné nejsou. Podáváme je jako součást indického menu.

Ukuchtil

Dada

Čas přípravy

60 min.

Obtížnost

střední

Bramborovo-květáková masala

Aloo Gobi masala je oblíbené, nejen indické, vegetariánské jídlo. Je to poměrně pikantní směs brambor a květáku. Její podávání s rýží či chlebovou plackou pikantní chuť částečně ztlumí. Recept má mnoho variací, základem jsou však indická koření.

Ukuchtil

Dada

Čas přípravy

35 min.

Obtížnost

střední

Basmati rýže - základní recept na přípravu

Basmati je dokonalá dlouhozrnná rýže, s nezaměnitelnou oříškovou chutí, která je lehce stravitelná a zcela bezlepková. Má nízký glykemický index a méně kalorií než jiné druhy rýže. Při vaření se vůbec neslepí a nejen proto si ji určitě zamilujete.

Ukuchtil

Dada

Čas přípravy

50 min.

Obtížnost

nízká

Zelné kofty

Veganské, smažené, zelné "karbanátky" oblíbené nejen v indické kuchyni. Podáváme s rýží, bramborami, omáčkami či saláty.

Ukuchtil

Dada

Čas přípravy

30 min.

Obtížnost

střední

Čočkovo-hrachový pikantní dál

Dál (dhál) je luštěninová kaše podáváná jako základní součást indického obědového menu. Toto velmi zdravé jídlo, plné bílkovin, je oblíbené i v dalších zemích Orientu.

Ukuchtil

Dada

Čas přípravy

1 h. 45 min.

Obtížnost

střední

Lilkovo-cizrnové kari

Lilková omáčka s cizrnou Baingan chana (chole) masala je oblíbený indický pokrm pikantní chuti. Množství koření můžete podle chuti ubrat, nebo i přidat.

Ukuchtil

Dada

Čas přípravy

25 min.

Obtížnost

střední

Mango Lassi

Osvěžující nápoj z rozmixovaného manga a jogurtu. Pochází z Indie a je výborný! Podáváme ho chlazený nebo s ledem.

Ukuchtil

Michal

Čas přípravy

10 min.

Obtížnost

nízká

Kardamomové indické sušenky

Nabízíme jeden z receptů na jemné, křehké a chutné sušenky Nankhatai (Nankatai), které se s oblibou pečou během různých svátků v Indii, nevyjímaje svátky Vánoční.

Ukuchtil

Dada

Čas přípravy

Obtížnost

nízká

Smažené kořeněné brambory s cibulí

Velmi chutné přílohové brambory, které můžeme podávat i jako samostatný pokrm. Recept inspirovaný indickou kuchyní.

Ukuchtil

Dada

Čas přípravy

50 min.

Obtížnost

střední

Hovězí kari

Hovězí guláš na asijský způsob. Výborný tip na chatu, pokud tě již klasický kotlíkový guláš nudí. Curry (kari) pochází z Indie, ale už si ho velmi oblíbili v Japonsku, Thajsku, i v západním světě.

Ukuchtil

Michal

Čas přípravy

2 h. 30 min.

Obtížnost

vysoká

Vařené cizrnové kuličky s kokosem

Jednoduchý, kokosový pamlsek inspirovaný indickou kuchyní.

Ukuchtil

Dada

Čas přípravy

Obtížnost

střední

Ajurvédská polévka Kičadi

Khičadi (Kichadi) je základem indické kuchyně. V ajurvédě je hlavním léčivým, vyrovnávajícím a detoxikačním pokrmem. Má velmi příznivé účinky na trávicí orgány. Základem je koření, rýže Basmati, fazole Mungo (nebo čočka) a zelenina.

Ukuchtil

Dada

Čas přípravy

45 min.

Obtížnost

vysoká

Smažený květák v cizrnovém těstíčku

Květáková pakora (Gobi Pakora) je jedna z mnoha chutných a křupavých zeleninových pakor oblíbených v Indii. Podává se jako večerní občerstvení s dobrým šálkem čaje. Může být také součástí obědového menu.

Ukuchtil

Dada

Čas přípravy

40 min.

Obtížnost

střední

Cizrnové kuličky s mandlemi

Besan Lado (ledu) je oblíbený indický dezert vyrobený z cizrnové mouky, ghí (másla) a cukru. Do dezertu se nejčastěji přidávají mandle, pistácie, ale také kokos, či voňavý kardamom.

Ukuchtil

Dada

Čas přípravy

60 min.

Obtížnost

střední

Krupicový indický koláč

Suji ka halva (Sooji Ka Halwa) či Rava Sheer - je oblíbený sladký indický koláček. Je velmi chutný a jeho příprava je nenáročná.

Ukuchtil

Dada

Čas přípravy

35 min.

Obtížnost

vysoká

 

 
 

 

© 2011 - 2020 NetCorp, s.r.o. • Poháněné systémem Master_CMS 8 • Přihlásit