Boršč

Vynikající recept na hustou maso-zeleninovou polévku z ruské, ukrajinské, bulharské ... kuchyně. Ačkoliv se příprava zdá ve třech hrncích komplikovaná, je ve skutečnosti jednoduchá. Stačí dodržet posloupnost kroků uvedených v receptu a bude skutečně mňam
recept,fotorecept,hovězí maso,vepřová kýta,červená řepa,zelí bílé,Masové polévky,Bezlepkové
Masové polévky
Kategorie
Masové polévky › Bezlepkové › Sezona - červená řepa › Sezona - Zelí hlávkové (bílé, červené) ›Ingredience
Ingredience
morková kost | 2 ?? | kusy kcal | |
bobkový list | 4 ?? | kusy kcal | |
brambory | 400 368 | gramů kcal | |
celer | 150 75 | gramů kcal | |
cibule | 200 88 | gramů kcal | |
cukr krystalový | 1 61 | polévková lžíce kcal | |
hovězí maso | 500 725 | gramů kcal | |
hřebíček celý | 2 ?? | kusy kcal | |
kmín mletá | ½ 9 | čajové lžičky kcal | |
koření nové | 6 ?? | kcal | |
mrkev | 300 135 | gramů kcal | |
máslo | 50 367 | gramů kcal | |
ocet | 1 7 | polévková lžíce kcal | |
pepř černý mletý | ½ 9 | čajové lžičky kcal | |
petržel | 150 95 | gramů kcal | |
rajský protlak | 250 170 | gramů kcal | |
slanina uzená | 100 558 | gramů kcal | |
sádlo | 20 180 | gramů kcal | |
sůl | 2.5 0 | čajové lžičky kcal | |
sůl | 0 ?? | kcal | |
vepřová kýta | 500 855 | gramů kcal | |
voda | 2 0 | litry kcal | |
voda | 200 0 | mililitrů kcal | |
zelí bílé | 600 174 | gramů kcal | |
červená řepa | 400 192 | gramů kcal | |
česnek | 4 22 | stroužky kcal |
Recept
1. 1. hrnec: Příprava masa
hovězí maso 500 gramů • vepřová kýta 500 gramů • voda 2 litry • sůl 1.5 čajové lžičky • bobkový list 4 kusy • hřebíček celý 2 kusy • koření nové 6 ks • morková kost 2 kusy
Maso omyjeme a nakrájíme na silnější plátky. Vložíme do studené vody, přidáme sůl, bobkový list, pepř a hřebíček. Pomalu uvedeme do varu a vaříme asi 1 hodinu. Vepřové maso vyjmeme a hovězí dále vaříme doměkka. Pro silnější vývar je dobré vařit s masem i morkové kosti.

2. 2. hrnec: Příprava červené řepy
červená řepa 400 gramů • česnek 2 stroužky • máslo 50 gramů
Červenou řepu oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. Oloupeme česnek a nakrájíme na plátky. Rozpustíme máslo a osmahneme na něm česnek.



5. 3. hrnec: Příprava zeleniny
slanina uzená 100 gramů • sádlo 20 gramů • cibule 200 gramů
Slaninu nakrájíme na proužky a osmahneme ve velkém hrnci s trochou sádla. Cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno a osmahneme na slanině.

6.
celer 150 gramů • petržel 150 gramů • mrkev 300 gramů
Zeleninu očistíme, omyjeme a nastrouháme na nudličky.




10.
Zalijeme uvařeným, scezeným vývarem.

11.
pepř černý mletý ½ čajové lžičky • kmín mletá ½ čajové lžičky
Přisypeme pepř, kmín, promícháme a vaříme půl hodiny.

12. Boršč sestavíme :)
Hovězí maso rozebereme na nudličky.

13.
Vepřové maso nakrájíme na malé kostičky.

14.
Maso vmícháme do polévky.


16.
ocet 1 polévková lžíce • česnek 2 stroužky • sůl
... připravenou červenou řepu, ocet, očištěný a prolisovaný česnek. Promícháme a provaříme. Podle potřeby dochutíme solí. Podáváme s kyselou smetanou.

Dobrou chuť!