svetvemne.cz

Boršč

     

Vynikající recept na hustou maso-zeleninovou polévku z ruské, ukrajinské, bulharské ... kuchyně. Ačkoliv se příprava zdá ve třech hrncích komplikovaná, je ve skutečnosti jednoduchá. Stačí dodržet posloupnost kroků uvedených v receptu a bude skutečně mňam

Ukuchtil

Počet porcí

10

Čas přípravy

2 h.

Obtížnost

vysoká

 

 

 
 
morková kost2kusy
Bobkový list4kusy
Brambory400gramů
Celer150gramů
Cibule200gramů
Cukr krystalový1polévková lžíce
Hovězí maso500gramů
Hřebíček celý2kusy
Kmín mletá½čajové lžičky
Koření nové6ks
Mrkev300gramů
Máslo50gramů
Ocet1polévková lžíce
Pepř černý mletý½čajové lžičky
Petržel150gramů
Rajský protlak250gramů
Slanina uzená100gramů
Sádlo20gramů
Sůl2.5čajové lžičky
Sůl
Vepřová kýta500gramů
Voda2litry
Voda200mililitrů
Zelí bílé600gramů
Červená řepa400gramů
Česnek4stroužky

1. 1. hrnec: Příprava masa

hovězí maso 500 g  vepřová kýta 500 g  voda 2 l  sůl 1.5 ČL  bobkový list 4 ks  hřebíček celý 2 ks  koření nové 6 ks  morková kost 2 ks

Maso omyjeme a nakrájíme na silnější plátky. Vložíme do studené vody, přidáme sůl, bobkový list, pepř a hřebíček. Pomalu uvedeme do varu a vaříme asi 1 hodinu. Vepřové maso vyjmeme a hovězí dále vaříme doměkka. Pro silnější vývar je dobré vařit s masem i morkové kosti.

1. hrnec: Příprava masa

2. 2. hrnec: Příprava červené řepy

červená řepa 400 g  česnek 2 stroužky  máslo 50 g

Červenou řepu oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. Oloupeme česnek a nakrájíme na plátky. Rozpustíme máslo a osmahneme na něm česnek.

2. hrnec: Příprava červené řepy

3. 

sůl ½ ČL  cukr krystalový 1 PL

Přidáme červenou řepu, sůl a cukr.

4. 

voda 200 ml

Přilijeme vodu a udusíme doměkka, trvá to asi hodinu.

5. 3. hrnec: Příprava zeleniny

slanina uzená 100 g  sádlo 20 g  cibule 200 g

Slaninu nakrájíme na proužky a osmahneme ve velkém hrnci s trochou sádla. Cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno a osmahneme na slanině.

3. hrnec: Příprava zeleniny

6. 

celer 150 g  petržel 150 g  mrkev 300 g

Zeleninu očistíme, omyjeme a nastrouháme na nudličky.

7. 

sůl ½ ČL

Zeleninu přidáme k cibuli, osolíme, promícháme a krátce osmahneme.

8. 

zelí bílé 600 g

Zelí nakrájíme na slabé proužky. Přidáme k zelenině ...

9. 

brambory 400 g

... spolu s očištěnými, umytými a na kostičky nakrájenými bramborami.

10. 

Zalijeme uvařeným, scezeným vývarem.

11. 

pepř černý mletý ½ ČL  kmín mletá ½ ČL

Přisypeme pepř, kmín, promícháme a vaříme půl hodiny.

12. Boršč sestavíme :)

Hovězí maso rozebereme na nudličky.

Boršč sestavíme :)

13. 

Vepřové maso nakrájíme na malé kostičky.

14. 

Maso vmícháme do polévky.

15. 

rajský protlak 250 g

Přidáme protlak ...

16. 

ocet 1 PL  česnek 2 stroužky  sůl

... připravenou červenou řepu, ocet, očištěný a prolisovaný česnek. Promícháme a provaříme. Podle potřeby dochutíme solí. Podáváme s kyselou smetanou.

Dobrou chuť!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Poháněné systémem Master_CMS 8 • Přihlásit