Oblíbené tradiční slovenské pirohy se smetanou a slaninou. Servírujeme podle chuti posypané nasekanou pažitkou, nasekaným koprem, nebo smaženou cibulkou.
Špecle jsou v podstatě noky, které najdeme v jídelníčcích německy mluvících národů jako "Spätzle". Jsou nejen velmi oblíbené jako příloha k masu s omáčkou, ale i jako samostatný pokrm, když jsou smíchány se sýrem, slaninou a ...
Oblíbené zapékané šunkové fleky s opečenou cibulkou a sýrovou vrstvou na povrchu. Podáváme s čerstvým zeleninovým salátem nebo s kyselou okurkou či čalamádou.
Podáváme nasladko s cukrem a skořicí, nebo naslano se solí a osmaženou slaninou. Uvedený pokrm je připraven neutrálně, aby byly možné obě možnosti jeho podávání a konzumace.
Italská klasika "Spaghetti al pomodoro fresco e basilico" si našla popularitu v jídelníčcích gurmánů po celém světě díky jednoduchosti a příjemné chuti.