Špecle s pivním sýrem, slaninou a cibulí

Špecle jsou v podstatě noky, které najdeme v jídelníčcích německy mluvících národů jako "Spätzle". Jsou nejen velmi oblíbené jako příloha k masu s omáčkou, ale i jako samostatný pokrm, když jsou smíchány se sýrem, slaninou a jinými chutnými ingrediencemi.
recept,fotorecept,cibule,slanina prorostlá,mouka hladká,pivní sýr,Těstoviny,Sezónní recepty
Těstoviny
Ingredience
Ingredience
cibule | 250 110 | gramů kcal | |
mouka hladká | 600 2082 | gramů kcal | |
muškátový ořech mletý | ¼ 7 | čajové lžičky kcal | |
petrželová nať | 0 ?? | kcal | |
pivní sýr | 180 468 | gramů kcal | |
slanina prorostlá | 300 1920 | gramů kcal | |
sádlo | 50 449 | gramů kcal | |
sůl | ½ 0 | čajové lžičky kcal | |
sůl | 0 ?? | kcal | |
vejce slepičí | 4 352 | kusy kcal | |
voda | 420 0 | mililitrů kcal | |
voda | 0 ?? | kcal |
Recept
1.
cibule 250 gramů • slanina prorostlá 300 gramů • sádlo 50 gramů
Cibuli očistíme a nadrobno pokrájíme. Na malé kostičky nakrájíme slaninu. V pánvi rozehřejeme sádlo a slaninu s cibulí asi 10 minut za občasného promíchávání osmažíme.

2.
mouka hladká 600 gramů • vejce slepičí 4 kusy • muškátový ořech mletý ¼ čajové lžičky • sůl ½ čajové lžičky • voda 420 mililitrů
Do mísy nasypeme mouku, přidáme vajíčka, špetku muškátového oříšku, sůl a vodu. Vypracujeme hladké polotekuté těsto.

4.
Asi 5-6 minut povaříme, dokud špecle nevyplavou na povrch.

5.
Pak je scedíme a na sítku rychle propláchneme studenou vodou. Necháme okapat a vrátíme je zpět do hrnce, ve kterém jsme je vařili, zakryjeme.


7.
Mícháme na mírném ohni dokud se sýr nerozpustí. V této fázi přípravy doporučujeme mít puštěný odsavač par a dobře větrat, pivní sýr má při rozpouštění silnou vůni.

8.
Obsah pánve přimícháme k peclím a vše spolu dobře promícháme.


Dobrou chuť!