svetvemne.cz

Brynzové pirohy

     

Oblíbené tradiční slovenské pirohy se smetanou a slaninou. Servírujeme podle chuti posypané nasekanou pažitkou, nasekaným koprem, nebo smaženou cibulkou.

Ukuchtil

Počet porcí

8

Čas přípravy

1 h. 30 min.

Obtížnost

střední

 

Kategorie:   

 

 
 
brambory400gramů
brynza250gramů
mouka hladká0
mouka polohrubá700gramů
máslo50gramů
olej slunečnicový2polévkové lžíce
slanina prorostlá400gramů
sádlo2čajové lžičky
sůl2čajové lžičky
voda300mililitrů
voda0
voda3.5litru

1. 

brambory 400 gramů

Brambory uvaříme ve slupce (nejlépe den předem). Vychlazené je oloupeme a najemno nastrouháme. Z uvedeného množství nám zůstane po oloupání a nastrouhání 300 g čistých brambor. Ty rozdělíme na polovinu.

2. Těsto na pirohy

mouka polohrubá 700 gramů  voda 300 mililitrů

Jednu polovinu připravených brambor (150 g) vložíme do hluboké nádoby, přidáme mouku a vodu. Vypracujeme tuhé, kompaktní těsto.

Těsto na pirohy

3. 

Těsto přendáme na pracovní desku, opět ho dobře prohněteme a rozdělíme na tři bochníky. Každý bochník ještě samostatně na desce uhněteme. Bochníky přikryjeme čistou kuchyňskou utěrkou a necháme je 20 minut odpočívat.

4. Brynzová nádivka do pirohů

máslo 50 gramů  brynza 250 gramů

Druhou polovinu připravených brambor (150 g) utřeme s máslem a brynzou.

Brynzová nádivka do pirohů

5. Slaninové škvarky

slanina prorostlá 400 gramů

Slaninu nakrájíme na menší kostky a častým promícháváním usmažíme škvarky.

Slaninové škvarky

6. 

mouka hladká

Bochník těsta vyválíme natenko (2 mm) na pomoučené desce. Těsto je pevné, ale zároveň pružné a vláčné, dobře se s ním pracuje. Pomocí formičky na pirohy vykrájíme kolečka. Kolečka můžeme vykrojit i větším hrnkem.

7. 

Do středu každého kolečka vložíme část nádivky - přiměřeně k velikosti kolečka. Kolečko vložíme do formičky na pirohy a vytvoříme piroh. Piroh můžeme vytvořit i z kolečka, které vykrojíme hrnkem - okraje stlačíme vidličkou.

8. Vaření pirohů

voda 3.5 litru  sůl 2 čajové lžičky  olej slunečnicový 2 polévkové lžíce

Ve velkém hrnci dáme vařit vodu se solí a olejem. Do vroucí vhodíme první zpracované pirohy (z jednoho bochníku máme cca 16 pirohů). Po vhození posledního pirohu nastavíme časovač a pirohy 6 minut vaříme ve vroucí vodě.

Vaření pirohů

9. 

voda

Uvařené pirohy vyndáme cedníkem a rychle je propláchneme vlažnou vodou.

10. 

sádlo 2 čajové lžičky

Okapané je vložíme do mísy a přidáme sádlo, které se teplem z pirohů rozpustí. Zpracujeme ostatní těsto a další uvařené pirohy přidáme k prvním. Jemným protřepáním uzavřené nádoby je promícháme a omastíme. Do doby podávání je podle tradice uložíme v uzavřené nádobě pod peřinu. Takto si uchovají teplo.

Dobrou chuť!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Poháněné systémem Master_CMS 8 • Přihlásit