svetvemne.cz

Brynzové pirohy

    

Oblíbené tradiční slovenské pirohy se smetanou a slaninou. Servírujeme podle chuti posypané nasekanou pažitkou, nasekaným koprem, nebo smaženou cibulkou.

Ukuchtil

Počet porcí

8

Čas přípravy

1 h. 30 min.

Obtížnost

střední

 

Kategorie:   

 

 
 
brambory400gramů
brynza250gramů
mouka hladká-
mouka polohrubá700gramů
máslo50gramů
olej slunečnicový2polévkové lžíce
slanina prorostlá400gramů
sádlo2čajové lžičky
sůl2čajové lžičky
voda300mililitrů
voda-
voda3.5litru

1. 

brambory 400 gramů

Brambory uvaříme ve slupce (nejlépe den předem). Vychlazené je oloupeme a najemno nastrouháme. Z uvedeného množství nám zůstane po oloupání a nastrouhání 300 g čistých brambor. Ty rozdělíme na polovinu.

2. Těsto na pirohy

mouka polohrubá 700 gramů  voda 300 mililitrů

Jednu polovinu připravených brambor (150 g) vložíme do hluboké nádoby, přidáme mouku a vodu. Vypracujeme tuhé, kompaktní těsto.

Těsto na pirohy

3. 

Těsto přendáme na pracovní desku, opět ho dobře prohněteme a rozdělíme na tři bochníky. Každý bochník ještě samostatně na desce uhněteme. Bochníky přikryjeme čistou kuchyňskou utěrkou a necháme je 20 minut odpočívat.

4. Brynzová nádivka do pirohů

máslo 50 gramů  brynza 250 gramů

Druhou polovinu připravených brambor (150 g) utřeme s máslem a brynzou.

Brynzová nádivka do pirohů

5. Slaninové škvarky

slanina prorostlá 400 gramů

Slaninu nakrájíme na menší kostky a častým promícháváním usmažíme škvarky.

Slaninové škvarky

6. 

mouka hladká

Bochník těsta vyválíme natenko (2 mm) na pomoučené desce. Těsto je pevné, ale zároveň pružné a vláčné, dobře se s ním pracuje. Pomocí formičky na pirohy vykrájíme kolečka. Kolečka můžeme vykrojit i větším hrnkem.

7. 

Do středu každého kolečka vložíme část nádivky - přiměřeně k velikosti kolečka. Kolečko vložíme do formičky na pirohy a vytvoříme piroh. Piroh můžeme vytvořit i z kolečka, které vykrojíme hrnkem - okraje stlačíme vidličkou.

8. Vaření pirohů

voda 3.5 litru  sůl 2 čajové lžičky  olej slunečnicový 2 polévkové lžíce

Ve velkém hrnci dáme vařit vodu se solí a olejem. Do vroucí vhodíme první zpracované pirohy (z jednoho bochníku máme cca 16 pirohů). Po vhození posledního pirohu nastavíme časovač a pirohy 6 minut vaříme ve vroucí vodě.

Vaření pirohů

9. 

voda

Uvařené pirohy vyndáme cedníkem a rychle je propláchneme vlažnou vodou.

10. 

sádlo 2 čajové lžičky

Okapané je vložíme do mísy a přidáme sádlo, které se teplem z pirohů rozpustí. Zpracujeme ostatní těsto a další uvařené pirohy přidáme k prvním. Jemným protřepáním uzavřené nádoby je promícháme a omastíme. Do doby podávání je podle tradice uložíme v uzavřené nádobě pod peřinu. Takto si uchovají teplo.

Dobrou chuť!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Poháněné systémem Master_CMS 8 • Přihlásit