Svíčková omáčka

Klasická dobrota české kuchyně je náročnější na čas při vaření, avšak trpělivost při její přípravě stojí za tento gurmánský zážitek.
recept,fotorecept,hovězí maso - kýta,slanina prorostlá,smetana ke šlehání (30-33% tuku),Hovězí maso,Recepty české kuchyně
Hovězí maso
Recepty české kuchyně
Ingredience
Ingredience
Karlovarské toastové knedlíky recept | 0 ?? | kcal | |
bobkový list | 6 ?? | kcal | |
celer | 150 75 | gramů kcal | |
cibule | 150 66 | gramů kcal | |
citronová šťáva | 2 7 | polévkové lžíce kcal | |
cukr krystalový | 1 61 | polévková lžíce kcal | |
hovězí maso - kýta | 800 1168 | gramů kcal | |
hořčice plnotučná | 1 19 | polévková lžíce kcal | |
koření nové | 5 ?? | kcal | |
mléko | 100 48 | mililitrů kcal | |
mouka hladká | 30 105 | gramů kcal | |
mrkev | 300 135 | gramů kcal | |
ocet | 2 13 | polévkové lžíce kcal | |
olej slunečnicový | 0 ?? | kcal | |
pepř černý celé | 10 ?? | kcal | |
petržel | 200 126 | gramů kcal | |
slanina prorostlá | 200 1280 | gramů kcal | |
smetana ke šlehání (30-33% tuku) | 200 622 | mililitrů kcal | |
sůl | 2 0 | čajové lžičky kcal | |
voda | 400 0 | mililitrů kcal |
Recept
1.
cibule 150 gramů • mrkev 300 gramů • petržel 200 gramů • celer 150 gramů
Cibuli oloupeme a nadrobno pokrájíme. Zeleninu očistíme, omyjeme a nakrájíme.

2.
hovězí maso - kýta 800 gramů • slanina prorostlá 200 gramů
Hovězí maso překrojíme na polovinu a prošpikujeme částí slaniny.


4.
voda 300 mililitrů • sůl 2 čajové lžičky • koření nové 5 ks • pepř černý celé 10 ks • bobkový list 6 ks
Ve vodě vyvaříme koření a bobkový list. Vmícháme sůl.

5.
cukr krystalový 1 polévková lžíce • hořčice plnotučná 1 polévková lžíce
V hrnci vyškvaříme slaninu, která nám zůstala po prošpikování masa. Škvarky vybereme, na sádlo přidáme cibuli a orestujeme. Přisypeme cukr a přimícháme hořčici, necháme chvíli zkaramelizovat.

6.
ocet 2 polévkové lžíce • citronová šťáva 2 polévkové lžíce • voda 100 mililitrů
Přimícháme zeleninu, přilijeme ocet a citronovou šťávu. Můžeme přidat i trochu nastrouhané citronové kůry z chemicky neošetřeného citronu. Promícháme, přilijeme vodu a necháme dusit 15 minut pod pokličkou.

7.
Do zeleniny vložíme maso a zalijeme připravenou, scezenou slanou vodou, ve které jsme vařili koření. Dusíme pod pokličkou do změknutí masa (asi 1,5-2 hodiny). Podle potřeby přiléváme vodu, měla by být asi do výše poloviny masa.

8.
mléko 100 mililitrů • smetana ke šlehání (30-33% tuku) 200 mililitrů • mouka hladká 30 gramů
Měkké maso vyndáme. V mléce rozmícháme smetanu s moukou. Přilijeme do zeleniny, převaříme a rozmixujeme ponorným mixérem. Podle chuti dosolíme, osladíme, případně dokyselíme.

9.
Karlovarské toastové knedlíky recept
Maso nakrájíme na plátky, přelijeme omáčkou a podáváme s knedlíkem.

Dobrou chuť!