svetvemne.cz

Svíčková omáčka

     

Klasická dobrota české kuchyně je náročnější na čas při vaření, avšak trpělivost při její přípravě stojí za tento gurmánský zážitek.

Ukuchtil

Počet porcí

4

Čas přípravy

3 h. 30 min.

Obtížnost

střední

 

 

 
 
Bobkový list6ks
Celer150gramů
Cibule150gramů
Citronová šťáva2polévkové lžíce
Cukr krystalový1polévková lžíce
Hovězí maso - kýta800gramů
Hořčice plnotučná1polévková lžíce
Koření nové5ks
Mléko100mililitrů
Mouka hladká30gramů
Mrkev300gramů
Ocet2polévkové lžíce
Olej slunečnicový
Pepř černý celé10ks
Petržel200gramů
Slanina prorostlá200gramů
Smetana ke šlehání (30-33% tuku)200mililitrů
Sůl2čajové lžičky
Voda400mililitrů
Karlovarské toastové knedlíky

1. 

cibule 150 g  mrkev 300 g  petržel 200 g  celer 150 g

Cibuli oloupeme a nadrobno pokrájíme. Zeleninu očistíme, omyjeme a nakrájíme.

2. 

hovězí maso - kýta 800 g  slanina prorostlá 200 g

Hovězí maso překrojíme na polovinu a prošpikujeme částí slaniny.

3. 

olej slunečnicový

Připravené maso opečeme ze všech stran na oleji.

4. 

voda 300 ml  sůl 2 ČL  koření nové 5 ks  pepř černý celé 10 ks  bobkový list 6 ks

Ve vodě vyvaříme koření a bobkový list. Vmícháme sůl.

5. 

cukr krystalový 1 PL  hořčice plnotučná 1 PL

V hrnci vyškvaříme slaninu, která nám zůstala po prošpikování masa. Škvarky vybereme, na sádlo přidáme cibuli a orestujeme. Přisypeme cukr a přimícháme hořčici, necháme chvíli zkaramelizovat.

6. 

ocet 2 PL  citronová šťáva 2 PL  voda 100 ml

Přimícháme zeleninu, přilijeme ocet a citronovou šťávu. Můžeme přidat i trochu nastrouhané citronové kůry z chemicky neošetřeného citronu. Promícháme, přilijeme vodu a necháme dusit 15 minut pod pokličkou.

7. 

Do zeleniny vložíme maso a zalijeme připravenou, scezenou slanou vodou, ve které jsme vařili koření. Dusíme pod pokličkou do změknutí masa (asi 1,5-2 hodiny). Podle potřeby přiléváme vodu, měla by být asi do výše poloviny masa.

8. 

mléko 100 ml  smetana ke šlehání (30-33% tuku) 200 ml  mouka hladká 30 g

Měkké maso vyndáme. V mléce rozmícháme smetanu s moukou. Přilijeme do zeleniny, převaříme a rozmixujeme ponorným mixérem. Podle chuti dosolíme, osladíme, případně dokyselíme.

9. 

Karlovarské toastové knedlíky recept

Maso nakrájíme na plátky, přelijeme omáčkou a podáváme s knedlíkem.

Dobrou chuť!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Poháněné systémem Master_CMS 8 • Přihlásit