Hovězí plec s batátovým pyré

Recept na přípravu najemno dušené hovězí plece na redukci z červeného vína. Toto chutně připravené maso je podáváno s pyré ze sladkých brambor a kořenové zeleniny se smetanou a bylinkami.
recept,fotorecept,hovězí plec,brambory sladké ,víno červené suché,smetana ke šlehání (30-33% tuku),Hovězí maso,Bezlepkové
Hovězí maso
Ukuchtil
Počet porcí
8
Hmotnost porce
390 g
Energie porce
500 kcal
Čas přípravy
1 h. 30 min.
Obtížnost
střední
Ingredience
Ingredience
brambory sladké | 600 372 | gramů kcal | |
cibule | 140 62 | gramů kcal | |
hovězí plec | 1 1550 | kilogram kcal | |
mrkev | 250 113 | gramů kcal | |
olej řepkový | 4 540 | polévkové lžíce kcal | |
petržel | 150 95 | gramů kcal | |
rajský protlak | 400 272 | mililitrů kcal | |
rozmarýn sušený | ½ 4 | čajové lžičky kcal | |
smetana ke šlehání (30-33% tuku) | 250 778 | mililitrů kcal | |
sůl | ½ 0 | čajové lžičky kcal | |
tymián | ½ 3 | čajové lžičky kcal | |
víno červené suché | 250 205 | mililitrů kcal | |
česnek | 1 6 | stroužek kcal |
Recept

2.
Jednotlivé řízky zlehka naklepeme.

3.
olej řepkový 2 polévkové lžíce • víno červené suché 250 mililitrů
Řízky zatáhneme z obou stran na troše oleje v rozpálené pánvi. Podlijeme vínem, které necháme odpařit.



6.
Mezitím se nám vyvařila většina vína z pánve.

7.
cibule 140 gramů • mrkev 250 gramů • petržel 150 gramů • česnek 1 stroužek • sůl ½ čajové lžičky
Zeleninu nakrájíme na tenčí kolečka a rozložíme na maso v pánvi. Spolu podusíme přikryté 10 minut.

8.
Řízky z pánve poklademe v jedné vrstvě na připravené brambory a na vrchu vytvoříme vrstvu ze zeleniny.

9.
rajský protlak 400 mililitrů • rozmarýn sušený ½ čajové lžičky • tymián ½ čajové lžičky
Dusíme přikryté 20 minut v troubě při teplotě 180 °C. Vyjmeme, odkryjeme a přidáme rajčatový protlak a bylinky, které vmícháme jemně do horní zeleninové vrstvy.

10.
Pečeme přikryté 20 min. při teplote 180°C.

11.
Po upečení vyndáme maso.

12.
smetana ke šlehání (30-33% tuku) 250 mililitrů
Zeleninu, včetně brambor s výpekem, přelijeme do hrnce a přilijeme smetanu.

13.
Ponorným mixérem rozmixujeme na jemné pyré. Podle potřeby dochutíme.

Dobrou chuť!