RECEPTY

Kotlíkový guláš

Kotlíkový guláš

Cca 8 litrů vynikajícího masového guláše připraveného v 16 litrovém kotlíku na hořícím borovém dřevě. Počet porcí je přímo úměrný hladu a potřebě "přidat si nášup" všech zúčastněných kuchařů a pomocníků.

recept,fotorecept,cibule,hovězí maso - močing,vepřová plec,Hovězí maso,Recepty maďarské kuchyně,Bezlepkové,Sezónní recepty

Hovězí maso

Recepty maďarské kuchyně

Ukuchtil

Počet porcí

12

Čas přípravy

4 h.

Obtížnost

střední

 

Ingredience

Ingredience

brambory500gramů
cibule2000gramů
hovězí maso - močing1500gramů
hořčice plnotučná2čajové lžičky
kmín drcený1čajová lžička
majoránka1polévková lžíce
paprika500gramů
paprika červená mletá3čajové lžičky
papriková pasta gulášová - pikantní50gramů
pepř černý mletý1čajová lžička
rajský protlak100gramů
sádlo350gramů
sůl4čajové lžičky
vepřová plec500gramů
voda3litry
česnek4stroužky

 

Recept

1. 10:00 Příprava cibule - kolik je masa, tolik je cibule

cibule 2000 gramů

Očistíme, pokrájíme cibuli a pročistíme si slzné kanálky.

2. 

hovězí maso - močing 1500 gramů

Hovězí maso omyjeme a nakrájíme na kostky.

3. 

vepřová plec 500 gramů

Vepřové maso omyjeme a také nakrájíme na kostky.

4. Dříve než zahájíme práce v samotném kotlíku: příprava brambor, papriky, česneku, kořenících přísad apod.

brambory 500 gramů  paprika 500 gramů  česnek 4 stroužky

Brambory očistíme, omyjeme a necháme vcelku namočené ve vodě. Papriku omyjeme, vyčistíme a nakrájíme na proužky. Česnek očistíme. Kořenící přísady a vodu máme po ruce, abychom zbytečně nemuseli odbíhat od ohně, vařečky, kotlíku, piva, vína, rumu, borovičky...

5. 11:00 Začínáme vařit

sádlo 350 gramů  sůl 4 čajové lžičky

V ohništi rozděláme oheň, dřevo necháme prohořet tak, aby se nám vytvořila sálající hromada žhavého popela. Kotlík zavěsíme nad oheň, vložíme do něj sádlo a necháme ho roupustit. Přidáme cibuli a 30 minut ji za občasného promíchání smažíme nad mírným ohněm. Posolíme.

6. 11:30 Přidáváme hovězí maso

pepř černý mletý 1 čajová lžička  voda 3 litry

Kotlík s cibulí sejmeme z ohně a vyzveme některého z pomocníků, aby nám nalil pivo a podal připravené hovězí. Hovězí vložíme k cibuli do kotlíku, vrátíme ho na udržovaný mírný oheň a maso necháme zatáhnout. Přisypeme koření a nalijeme vodu. Vaříme 45 minut pod pokličkou, občas promícháváme.

7. 12:15 Přidáváme vepřové maso

Kotlík sundáme z ohně, přidáme vepřové maso. Masa spolu dusíme pod pokličkou 30 minut.

8. 12:45 Nastrouháme brambory

Kotlík sundáme z ohně a přímo do něj na hrubém struhadle nastrouháme připravené brambory. Vše společně dále vaříme 30 minut, často mícháme, aby se nám guláš nepřipálil. Současně doplňujeme tekutiny do našeho osobního kotle, nakolik je práce u ohně vyčerpávající.

9. 13:15 Pomalu se vaření chýlí ke konci - poslední ingredience

rajský protlak 100 gramů  paprika červená mletá 3 čajové lžičky  papriková pasta gulášová - pikantní 50 gramů  kmín drcený 1 čajová lžička  hořčice plnotučná 2 čajové lžičky  majoránka 1 polévková lžíce

Do kotlíku přidáme připravenou nakrájenou papriku, prolisovaný česnek, rajčatový protlak, mletou červenou papriku, kořenící gulášová pastu, kmín, hořčici, majoránku ... podle chuti a nálady, případně i jiné netradiční suroviny, jako jsou jahody či kus dortu ... Cca 45 minut na mírném ohni vše dovaříme, často mícháme.

10. 

Dobrou chuť!

Dobrou chuť!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Poháněné systémem Master_CMS 8 • Přihlásit  • Aktualizovat předvolby souborů cookie