Kotlíkový guláš

Cca 8 litrů vynikajícího masového guláše připraveného v 16 litrovém kotlíku na hořícím borovém dřevě. Počet porcí je přímo úměrný hladu a potřebě "přidat si nášup" všech zúčastněných kuchařů a pomocníků.
recept,fotorecept,cibule,hovězí maso - močing,vepřová plec,Hovězí maso,Recepty maďarské kuchyně,Bezlepkové,Sezónní recepty
Hovězí maso
Recepty maďarské kuchyně
Ukuchtil
Počet porcí
12
Hmotnost porce
716 g
Energie porce
687 kcal
Čas přípravy
4 h.
Obtížnost
střední
Ingredience
Ingredience
brambory | 500 460 | gramů kcal | |
cibule | 2000 880 | gramů kcal | |
hovězí maso - močing | 1500 1950 | gramů kcal | |
hořčice plnotučná | 2 13 | čajové lžičky kcal | |
kmín drcený | 1 17 | čajová lžička kcal | |
majoránka | 1 18 | polévková lžíce kcal | |
paprika | 500 80 | gramů kcal | |
paprika červená mletá | 3 48 | čajové lžičky kcal | |
papriková pasta gulášová - pikantní | 50 45 | gramů kcal | |
pepř černý mletý | 1 17 | čajová lžička kcal | |
rajský protlak | 100 68 | gramů kcal | |
sádlo | 350 3137 | gramů kcal | |
sůl | 4 0 | čajové lžičky kcal | |
vepřová plec | 500 1490 | gramů kcal | |
voda | 3 0 | litry kcal | |
česnek | 4 22 | stroužky kcal |
Recept
1. 10:00 Příprava cibule - kolik je masa, tolik je cibule
cibule 2000 gramů
Očistíme, pokrájíme cibuli a pročistíme si slzné kanálky.



4. Dříve než zahájíme práce v samotném kotlíku: příprava brambor, papriky, česneku, kořenících přísad apod.
brambory 500 gramů • paprika 500 gramů • česnek 4 stroužky
Brambory očistíme, omyjeme a necháme vcelku namočené ve vodě. Papriku omyjeme, vyčistíme a nakrájíme na proužky. Česnek očistíme. Kořenící přísady a vodu máme po ruce, abychom zbytečně nemuseli odbíhat od ohně, vařečky, kotlíku, piva, vína, rumu, borovičky...

5. 11:00 Začínáme vařit
sádlo 350 gramů • sůl 4 čajové lžičky
V ohništi rozděláme oheň, dřevo necháme prohořet tak, aby se nám vytvořila sálající hromada žhavého popela. Kotlík zavěsíme nad oheň, vložíme do něj sádlo a necháme ho roupustit. Přidáme cibuli a 30 minut ji za občasného promíchání smažíme nad mírným ohněm. Posolíme.

6. 11:30 Přidáváme hovězí maso
pepř černý mletý 1 čajová lžička • voda 3 litry
Kotlík s cibulí sejmeme z ohně a vyzveme některého z pomocníků, aby nám nalil pivo a podal připravené hovězí. Hovězí vložíme k cibuli do kotlíku, vrátíme ho na udržovaný mírný oheň a maso necháme zatáhnout. Přisypeme koření a nalijeme vodu. Vaříme 45 minut pod pokličkou, občas promícháváme.

7. 12:15 Přidáváme vepřové maso
Kotlík sundáme z ohně, přidáme vepřové maso. Masa spolu dusíme pod pokličkou 30 minut.

8. 12:45 Nastrouháme brambory
Kotlík sundáme z ohně a přímo do něj na hrubém struhadle nastrouháme připravené brambory. Vše společně dále vaříme 30 minut, často mícháme, aby se nám guláš nepřipálil. Současně doplňujeme tekutiny do našeho osobního kotle, nakolik je práce u ohně vyčerpávající.

9. 13:15 Pomalu se vaření chýlí ke konci - poslední ingredience
rajský protlak 100 gramů • paprika červená mletá 3 čajové lžičky • papriková pasta gulášová - pikantní 50 gramů • kmín drcený 1 čajová lžička • hořčice plnotučná 2 čajové lžičky • majoránka 1 polévková lžíce
Do kotlíku přidáme připravenou nakrájenou papriku, prolisovaný česnek, rajčatový protlak, mletou červenou papriku, kořenící gulášová pastu, kmín, hořčici, majoránku ... podle chuti a nálady, případně i jiné netradiční suroviny, jako jsou jahody či kus dortu ... Cca 45 minut na mírném ohni vše dovaříme, často mícháme.

10.
Dobrou chuť!

Dobrou chuť!