Utopenci
Výborní, jemně pikantní, plnění utopenci - klasika české studené kuchyně.
recept,fotorecept,cibule,mrkev,okurka sterilovaná kyselá,špekáčky,Slané chuťovky,Recepty české kuchyně,Bezlepkové,Bezlaktózové
Slané chuťovky
Recepty české kuchyně
Kategorie
Slané chuťovky Recepty české kuchyně Bezlepkové Bezlaktózové Sezona - Mrkev Sezona - Cibule
Ingredience
Ingredience
bobkový list | 5 | ||
cibule | 300 | gramů | |
cukr krystalový | 1.5 | čajové lžičky | |
koření nové | ½ | polévkové lžíce | |
mrkev | 100 | gramů | |
ocet | 150 | mililitrů | |
okurka sterilovaná kyselá | 100 | gramů | |
pepř černý celé | ½ | polévkové lžíce | |
sůl | ¾ | čajové lžičky | |
voda | ½ | litru | |
špekáčky | 700 | gramů |
Recept
1.
voda ½ litru • ocet 150 mililitrů • pepř černý celé ½ polévkové lžíce • koření nové ½ polévkové lžíce • sůl ¾ čajové lžičky • cukr krystalový 1.5 čajové lžičky • bobkový list 5 ks
Z vody, octa, pepře, soli, cukru a bobkového listu uvaříme nálev.
2.
cibule 300 gramů • mrkev 100 gramů • okurka sterilovaná kyselá 100 gramů • špekáčky 700 gramů
Cibuli očistíme a pokrájíme na půlkolečka. Mrkev oloupeme, omyjeme a nakrájíme spolu se sterilovanou okurkou na plátky. Špekáčky oloupeme pod tekoucí teplou vodou (jde je snadněji loupat) a podélně je nakrojíme, nerozřízneme. Do špekáčků vložíme kousek cibule, okurky a mrkve.
3.
Do sklenice o objemu 2 litry vložíme na spodek pár kousků cibule, kousek mrkve a feferonku. Na zeleninu položíme 2-3 plněné špekáčky (množství závisí na šířce sklenice).
4.
Opět dáme přiměřenou část zeleniny - cibuli, mrkev, okurku a další naplněné špekáčky. Postup opakujeme dokud máme všechny připravené suroviny a pohár naplníme. Při plnění obsah jemně stlačujeme. Když máme sklenici naplněnou zalijeme její obsah připraveným teplým nálevem.
5.
Špekáčky necháme v ledničce několik dní, nejméně 5, nejlépe 14, odležet. Podáváme s chlebem a sklenicí dobře vychlazeného piva.
Dobrou chuť!