svetvemne.cz

Tradiční francouzský jablečný koláč

     

Výborný koláč jemné máslové chuti plný šťavnatých jablek. Jedna porce vám bude zaručeně málo. :)

Ukuchtil

Počet porcí

8

Čas přípravy

1 h. 20 min.

Obtížnost

střední

 

 

 
 
Cukr práškový30gramů
Cukr třtinový2polévkové lžíce
Jablka600gramů
Mouka hladká100gramů
Mouka polohrubá100gramů
Máslo150gramů
Povidla meruňková4polévkové lžíce
Rum třtinový bílý3polévkové lžíce
Sůl1špetka
Vejce slepičí1kus
Voda2polévkové lžíce

1. 

mouka hladká 100 g  mouka polohrubá 100 g  sůl 1 špetka  máslo 100 g  cukr práškový 30 g  vejce slepičí 1 ks  voda 2 PL

Navážíme obě mouky do misky, přidáme k nim špetku soli, změklé máslo, cukr, vejce a vodu.

2. 

Vypracujeme kompaktní těsto, které uložíme na 15 minut ztuhnout do lednice.

3. 

jablka 600 g

Jablka oloupeme a nastrouháme na plátky.

4. 

Těsto vyndáme z lednice a rozválíme ho v kulaté formě. Okraje vymačkáme prsty do výšky okraje formy.

5. 

máslo 50 g

Na těsto položíme jablka a polijeme je rozpuštěným máslem.

6. 

cukr třtinový 2 PL

Pak je posypeme cukrem a dáme do vyhřáté trouby na 170 °C péct. Pečeme 40 minut.

7. 

povidla meruňková 4 PL  rum třtinový bílý 3 PL

V misce rozmícháme džem s alkoholem (rumem nebo amarettem).

8. 

Připravený džem štětcem natřeme na téměř upečený koláč ...

9. 

... a na 10 minut ho dáme do trouby dopéct. Koláč umístíme na nejvyšší mřížku a dopečeme při nejvyšší teplotě. Pokud máme v troubě gril, můžeme ho nechat zapéct i pod grilem.

10. 

Vychlazený koláč nakrájíme a podáváme. Manipulujeme s ním opatrně, protože máslové těsto je křehké.

Dobrou chuť!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Poháněné systémem Master_CMS 8 • Přihlásit