Jablečné taštičky
Zdravá chutná svačina pro děti do školy.
recept,fotorecept,jablka,Koláče,Sezónní recepty
Koláče
Kategorie
Koláče › Sezónní recepty › Dezerty z jablek › Sezona - Jablka (podzim) › Sezona - Jablka (zima) › Jablkové koláče ›
Ingredience
Ingredience
cukr krystalový | 80 | gramů | |
cukr moučkový | 60 | gramů | |
cukr moučkový | - | ||
droždí čerstvé | 20 | gramů | |
jablka | 1 | kilogram | |
mléko | 250 | mililitrů | |
mouka hladká | 250 | gramů | |
mouka hladká | - | ||
mouka polohrubá | 250 | gramů | |
olej slunečnicový | 100 | mililitrů | |
skořice mletá | 1 | čajová lžička | |
sůl | 1 | špetka | |
vejce slepičí | 3 | kusy | |
voda | 160 | mililitrů | |
škrob kukuřičný | 40 | gramů |
Recept
1. Jablečná nádivka
jablka 1 kilogram • cukr krystalový 80 gramů • skořice mletá 1 čajová lžička • voda 80 mililitrů
Jablka očistíme a nastrouháme na hrubé nudličky. Vložíme je do hrnce, posypeme cukrem a skořicí. Podlijeme vodou a uvaříme doměkka (ne na kaši).
2.
voda 80 mililitrů • škrob kukuřičný 40 gramů
Ve vodě rozmícháme kukuřičný škrob, přilijeme ho k jablkům a převaříme. Vznikne hustá jablková nádivka, kterou necháme vychladnout.
3. Těsto
mléko 250 mililitrů • droždí čerstvé 20 gramů • mouka hladká 250 gramů • mouka polohrubá 250 gramů • cukr moučkový 60 gramů • sůl 1 špetka • vejce slepičí 2 kusy • olej slunečnicový 100 mililitrů
V teplém mléce rozmícháme cukr, rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek. Do hluboké mísy navážíme obě mouky, přidáme cukr, sůl, vejce, olej a přilijeme kvásek. Uhněteme těsto, které se musí odlepovat od vařečky i od misky, zakryjeme ho a necháme v teple vykynout.
4.
Vykynuté těsto rozdělíme na poloviny. Zpracujeme nejprve jednu, pak druhou polovinu. Těsto rozválíme na pomoučeném vále a nakrájíme na větší obdélníky 10 x 12 cm. Na jednu polovinu obdélníku položíme asi 1,5 polévkové lžíce nádivky. Na druhé polovině obdélníku nařízneme otvory.
5.
Polovinu s otvory přeložíme přes polovinu s nádivkou. Okraje přitlačíme prsty.
6.
vejce slepičí 1 kus
Taštičky přendáme na plech vyložený papírem na pečení, potřeme rozšlehaným vajíčkem.
7.
Pečeme v rozehřáté troubě při teplotě cca 180 °C 20-25 minut.
Dobrou chuť!