Makovo-jablečný koláč

Křehký koláč se šťavnatou nádivkou plnou zdraví prospěšných ingrediencí.
recept,fotorecept,mák mletý,jablka,Koláče,Vánoční recepty
Koláče
Kategorie
Koláče › Vánoční recepty › Dezerty z jablek › Sezona - Jablka (zima) › Sezona - Jablka (podzim) › Vánoční koláče › Jablkové koláče ›Ingredience
Ingredience
cukr moučkový | 200 776 | gramů kcal | |
jablka | 400 244 | gramů kcal | |
kandované ovoce mix | 0 ?? | kcal | |
mléko | 250 120 | mililitrů kcal | |
mouka hladká | 250 868 | gramů kcal | |
mouka hladká | 0 ?? | kcal | |
mák mletý | 180 974 | gramů kcal | |
máslo | 150 1101 | gramů kcal | |
semínka lněné | 30 161 | gramů kcal | |
semínka slunečnicová | 50 292 | gramů kcal | |
vejce slepičí | 1 88 | kus kcal | |
vejce slepičí | 0 ?? | kcal |
Recept
1. Těsto
mouka hladká 250 gramů • cukr moučkový 50 gramů • máslo 150 gramů • vejce slepičí 1 kus
Do mísy navážíme mouku, přidáme cukr, nakrájené máslo a vajíčko.

2.
Vypracujeme kompaktní těsto, které necháme půl hodiny v chladu odpočívat.

3. Náplň
mléko 250 mililitrů • mák mletý 180 gramů
V hrnci přivedeme mléko k varu, přisypeme mletý mák a promícháme.



6.
cukr moučkový 100 gramů
Všechna semínka nasypeme spolu s cukrem k máku a promícháme. Necháme vychladnout.



9.
... a mák.

10.
Těsto vyndáme z chladu a část z něj na pomoučeném vále rozválíme. Vykrojíme motivy podle příležitosti a uložíme je do chladničky.

11.
Zbytky smísíme s oddělenou částí a rozválíme je do tvaru kruhu na pomoučeném válu. Z papíru na pečení si vystřihneme kruh o velikosti vnitřního rozměru formy. Papír položíme na těsto a pomocí něho těsto obrátíme a vložíme do formy.

12.
Okraje těsta vytlačíme po okraj formy.

13.
Na těsto rozetřeme náplň.

14.
vejce slepičí • kandované ovoce mix
Na náplň poklademe vykrojené motivy, ty potřeme rozšahaným vajíčkem a posypeme kandovaným ovocem. Koláč upečeme ve vyhřáté troubě při teplotě 170-180 °C. Pečeme asi 35-40 minut.

15.
Upečený koláč necháme dobře vychladnout, pak jej pomocí papíru, na kterém jsme ho pekli, jednoduše přesuneme na servírovací talíř. Pokrájíme a podáváme.

Dobrou chuť!