svetvemne.cz

Makovo-ořechový medový koláč

    

Ukuchtil

Počet porcí

8

Čas přípravy

1 h. 20 min.

Obtížnost

vysoká

 

 

 
 
cukr práškový50gramů
cukr skořicový-
med150gramů
mléko100mililitrů
mouka hladká200gramů
mák mletý125gramů
máslo120gramů
ořechy vlašské125gramů
skořice mletá½čajové lžičky
vaječný bílek1kus
vaječný žloutek1kus
vejce slepičí2kusy

1. 

mouka hladká 200 gramů  cukr práškový 50 gramů  máslo 120 gramů  vaječný žloutek 1 kus  skořice mletá ½ čajové lžičky

Do misky nasypeme mouku, cukr, přidáme změklé máslo, vaječný žloutek a skořici.

2. 

Vypracujeme těsto, které necháme v chladu 30 minut odpočívat.

3. 

mák mletý 125 gramů  mléko 100 mililitrů

Mléko přivedeme k varu a přisypeme do něj mák, promícháme.

4. 

ořechy vlašské 125 gramů

Ořechy posekáme.

5. 

med 150 gramů

Ořechy přimícháme k máku, vmícháme med. Směs necháme vychladnout.

6. 

Těsto vyjmeme z lednice. 3/4 těsta vložíme do plechu (20 x 30 cm) a rovnoměrně vymačkáme až na okraje plechu. Okraje těsta zarovnáme, nebo vytvoříme prsty volánek.

7. 

Zbytek těsta rozválíme na pomoučeném vále a vykrojíme drobné tvary.

8. 

vejce slepičí 2 kusy  vaječný bílek 1 kus

Do vychlazené ořechovo-makové náplně vmícháme rozmíchaná vajíčka. Trochu vajíčka si ponecháme na potření tvarů.

9. 

Náplň rozprostřeme na těsto. Na povrch položíme vykrojené tvary a potřeme je opatrně vajíčkem.

10. 

Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C 10 minut. Pak koláč zakryjeme alobalem a pečeme dalších 25 minut. Na posledních 5 minut odkryjeme.

11. 

cukr skořicový

Vychlazený koláč posypeme skořicovým cukrem a nakrájíme na trojúhelníky.

Dobrou chuť!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Poháněné systémem Master_CMS 8 • Přihlásit