svetvemne.cz

Štědrák

     

Tradiční vánoční kynutý koláč, štědře naplněný oblíbenou makovou, ořechovou, povidlovou a tvarohovou náplní.

Ukuchtil

Počet porcí

24

Čas přípravy

2 h.

Obtížnost

střední

 

 

 
 
Cukr krystalový1čajová lžička
Cukr krystalový140gramů
Cukr práškový60gramů
Droždí čerstvé20gramů
Mléko čerstvé s obsahem tuku 3,5%600mililitrů
Mouka polohrubá1čajová lžička
Mouka polohrubá500gramů
Mouka polohrubá
Mák mletý200gramů
Máslo80gramů
Ořechy vlašské mleté250gramů
Povidla švestková180gramů
Pšeničná krupice1polévková lžíce
Rozinky50gramů
Rozinky
Rum4polévkové lžíce
Sůl1špetka
Tvaroh hrudkový300gramů
Vaječný bílek1kus
Vaječný žloutek1kus
Vejce slepičí2kusy
Voda2polévkové lžíce

1. 

mléko čerstvé s obsahem tuku 3,5% 150 ml  droždí čerstvé 20 g  cukr krystalový 1 ČL  mouka polohrubá 1 ČL

V trošce vlažného mléka rozmícháme mouku s cukrem. Přidáme rozdrobené droždí a zlehka promícháme. Necháme vykynout přikryté na teplém místě.

2. 

mléko čerstvé s obsahem tuku 3,5% 150 ml  máslo 80 g

V mléce rozpustíme máslo.

3. 

mouka polohrubá 500 g  sůl 1 špetka  vaječný žloutek 1 ks

Do mísy nasypeme mouku, přidáme špetku soli a vaječný žloutek.

4. 

Přilijeme kvásek a mléko s máslem.

5. 

Vypracujeme těsto, zakryjeme...

6. 

... a necháme vykynout.

7. 

povidla švestková 180 g  rum 4 PL  voda 2 PL

Povidla rozmícháme s rumem a podle potřeby i s trochou vody.

8. 

mléko čerstvé s obsahem tuku 3,5% 150 ml  cukr krystalový 60 g  ořechy vlašské mleté 250 g

Mléko s cukrem přivedeme do varu, zalijeme ořechy a promícháme.

9. 

mléko čerstvé s obsahem tuku 3,5% 150 ml  cukr krystalový 80 g  mák mletý 200 g

Mléko s cukrem přivedeme do varu, zalijeme mák a promícháme. Pokud je nádivka moc hustá přidáme ještě trochu mléka.

10. 

tvaroh hrudkový 300 g  vejce slepičí 1 ks  vaječný bílek 1 ks  cukr práškový 60 g  rozinky 50 g  pšeničná krupice 1 PL

Tvaroh smícháme s vajíčkem, vaječným bílkem, cukrem, rozinkami a trochou krupice.

11. 

mouka polohrubá

Vykynuté těsto rozdělíme na 4 části. Každou část postupně vyválíme na pomoučeném vále do o trochu většího tvaru než je forma. Pomocí kruhu formy vykrojíme. Těsto vložíme do formy.

12. 

Na těsto rovnoměrně rozetřeme makovou nádivku.

13. 

Položíme druhé těsto a rozetřeme ořechovou nádivku. Položíme třetí těsto a rozetřeme na něj povidlovou nádivku.

14. 

Položíme poslední těsto a rozetřeme tvarohovou náplň.

15. 

Ze zbytků těsta vytvoříme tenké válečky...

16. 

rozinky  vejce slepičí 1 ks

... a poklademe je do tvaru mřížky na koláč. Do vzniklých otvorů vložíme rozinky. Koláč necháme 45 minut kynout. Potom potřeme rozšlehaným vejcem.

17. 

Pečeme 30 minut při teplotě 160-165 °C, zakryjeme alobalem a 20 minut dopékáme při teplotě 170-180 °C.

18. 

Koláč necháme důkladně vychladnout. Uložíme do chladu a krájíme až po 24 hodinách, když si nádivky sednou.

Dobrou chuť!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Poháněné systémem Master_CMS 8 • Přihlásit