RECEPTY

Štědrák

Štědrák

Tradiční vánoční kynutý koláč, štědře naplněný oblíbenou makovou, ořechovou, povidlovou a tvarohovou náplní.

recept,fotorecept,povidla švestková,ořechy vlašské mleté,mák mletý,tvaroh hrudkový,Koláče,Vánoční recepty

Koláče

Ukuchtil

Počet porcí

24

Čas přípravy

2 h.

Obtížnost

střední

 

Ingredience

Ingredience

cukr krystalový1čajová lžička
cukr krystalový140gramů
cukr moučkový60gramů
droždí čerstvé20gramů
mléko čerstvé s obsahem tuku 3,5%600mililitrů
mouka polohrubá1čajová lžička
mouka polohrubá500gramů
mouka polohrubá-
mák mletý200gramů
máslo80gramů
ořechy vlašské mleté250gramů
povidla švestková180gramů
pšeničná krupice1polévková lžíce
rozinky50gramů
rozinky-
rum4polévkové lžíce
sůl1špetka
tvaroh hrudkový300gramů
vaječný bílek1kus
vaječný žloutek1kus
vejce slepičí2kusy
voda2polévkové lžíce

 

Recept

1. 

mléko čerstvé s obsahem tuku 3,5% 150 mililitrů  droždí čerstvé 20 gramů  cukr krystalový 1 čajová lžička  mouka polohrubá 1 čajová lžička

V trošce vlažného mléka rozmícháme mouku s cukrem. Přidáme rozdrobené droždí a zlehka promícháme. Necháme vykynout přikryté na teplém místě.

2. 

mléko čerstvé s obsahem tuku 3,5% 150 mililitrů  máslo 80 gramů

V mléce rozpustíme máslo.

3. 

mouka polohrubá 500 gramů  sůl 1 špetka  vaječný žloutek 1 kus

Do mísy nasypeme mouku, přidáme špetku soli a vaječný žloutek.

4. 

Přilijeme kvásek a mléko s máslem.

5. 

Vypracujeme těsto, zakryjeme...

6. 

... a necháme vykynout.

7. 

povidla švestková 180 gramů  rum 4 polévkové lžíce  voda 2 polévkové lžíce

Povidla rozmícháme s rumem a podle potřeby i s trochou vody.

8. 

mléko čerstvé s obsahem tuku 3,5% 150 mililitrů  cukr krystalový 60 gramů  ořechy vlašské mleté 250 gramů

Mléko s cukrem přivedeme do varu, zalijeme ořechy a promícháme.

9. 

mléko čerstvé s obsahem tuku 3,5% 150 mililitrů  cukr krystalový 80 gramů  mák mletý 200 gramů

Mléko s cukrem přivedeme do varu, zalijeme mák a promícháme. Pokud je nádivka moc hustá přidáme ještě trochu mléka.

10. 

tvaroh hrudkový 300 gramů  vejce slepičí 1 kus  vaječný bílek 1 kus  cukr moučkový 60 gramů  rozinky 50 gramů  pšeničná krupice 1 polévková lžíce

Tvaroh smícháme s vajíčkem, vaječným bílkem, cukrem, rozinkami a trochou krupice.

11. 

mouka polohrubá

Vykynuté těsto rozdělíme na 4 části. Každou část postupně vyválíme na pomoučeném vále do o trochu většího tvaru než je forma. Pomocí kruhu formy vykrojíme. Těsto vložíme do formy.

12. 

Na těsto rovnoměrně rozetřeme makovou nádivku.

13. 

Položíme druhé těsto a rozetřeme ořechovou nádivku. Položíme třetí těsto a rozetřeme na něj povidlovou nádivku.

14. 

Položíme poslední těsto a rozetřeme tvarohovou náplň.

15. 

Ze zbytků těsta vytvoříme tenké válečky...

16. 

rozinky  vejce slepičí 1 kus

... a poklademe je do tvaru mřížky na koláč. Do vzniklých otvorů vložíme rozinky. Koláč necháme 45 minut kynout. Potom potřeme rozšlehaným vejcem.

17. 

Pečeme 30 minut při teplotě 160-165 °C, zakryjeme alobalem a 20 minut dopékáme při teplotě 170-180 °C.

18. 

Koláč necháme důkladně vychladnout. Uložíme do chladu a krájíme až po 24 hodinách, když si nádivky sednou.

Dobrou chuť!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Poháněné systémem Master_CMS 8 • Přihlásit