svetvemne.cz

Ořechové a makové rohlíčky

    

Malé chutné rohlíčky s oblíbenými nádivkami.

Ukuchtil

Počet porcí

34

Čas přípravy

Obtížnost

vysoká

 

 

 
 
cukr krystalový1čajová lžička
cukr krystalový160gramů
cukr práškový50gramů
droždí čerstvé30gramů
mléko220mililitrů
mouka hladká200gramů
mouka polohrubá1čajová lžička
mouka polohrubá250gramů
mák mletý200gramů
máslo135gramů
ořechy vlašské mleté200gramů
sůl-
vaječný žloutek4kusy
voda1polévková lžíce

1. Příprava těsta

máslo 135 gramů

Máslo zahřátím rozpustíme.

Příprava těsta

2. 

droždí čerstvé 30 gramů  mléko 120 mililitrů  cukr krystalový 1 čajová lžička  mouka polohrubá 1 čajová lžička

Do vlažného mléka dáme trochu cukru a mouky, přidáme droždí a necháme vzejít kvásek.

3. 

mouka hladká 200 gramů  mouka polohrubá 250 gramů  cukr práškový 50 gramů  sůl  vaječný žloutek 2 kusy

Do mísy nasypeme obě mouky, přidáme cukr, špetku soli, vaječné žloutky, přilijeme máslo a kvásek.

4. 

Vypracujeme tužší, nelepivé těsto.

5. 

Těsto zakryjeme a necháme na teplém místě asi hodinu kynout.

6. 

Z těsta odebíráme kousky, tvoříme kuličky a vážíme. Každá kulička má 25 g.

7. 

Kuličky zakryjeme a necháme 20-25 minut kynout.

8. Maková nádivka

mléko 50 mililitrů  cukr krystalový 80 gramů  mák mletý 200 gramů

Mléko rozvaříme s cukrem, přisypeme mák, promícháme, převaříme, odstavíme z ohně a zakryjeme.

Maková nádivka

9. Ořechová nádivka

mléko 50 mililitrů  cukr krystalový 80 gramů  ořechy vlašské mleté 200 gramů

Mléko rozvaříme s cukrem, přisypeme ořechy, promícháme, převaříme, odstavíme z ohně a zakryjeme.

Ořechová nádivka

10. Plnění a tvoření rohlíčků

Polovinu kuliček si rozválíme na tenké oválné tvary (asi 12 x 6 cm).

Plnění a tvoření rohlíčků

11. 

Makovou náplň rovnoměrně rozdělíme na připravené oválky. Nádivku vytvarujeme do válečku.

12. 

Okraje těsta lehce zahneme na nádivku.

13. 

Přeložíme vrchní okraj těsta, spodní okraj (nesmí se moc překrývat, jen lehce, aby se spojily) ...

14. 

Těsto otočíme spojem dolů ...

15. 

... a rukama snadno dotvarujeme, přičemž vznikne váleček asi 13-14 cm dlouhý.

16. 

Makové rohlíčky ohneme do tvaru podkovy a uložíme na plech vyložený pečícím papírem.

17. 

vaječný žloutek 2 kusy  voda 1 polévková lžíce

Žloutky rozmícháme s vodou a potřeme rohlíčky. Necháme zaschnout v chladu.

18. 

Postup zopakujeme u druhé poloviny kuliček a naplníme je ořechovou nádivkou. Rohlíčky tvarujeme do tvaru půlměsíce.

19. 

Zaschlé rohlíčky necháme na teple 15 minut kynout.

20. 

Pečeme na 200 °C 15-18 minut.

21. 

Upečené rohlíčky necháme vychladnout. Skladujeme v uzavřené nádobě v chladu. Nejlepší jsou druhý a následující dny po upečení.

Dobrou chuť!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Poháněné systémem Master_CMS 8 • Přihlásit