svetvemne.cz

Ořechové a makové rohlíčky

     

Malé chutné rohlíčky s oblíbenými nádivkami.

Ukuchtil

Počet porcí

34

Čas přípravy

Obtížnost

vysoká

 

 

 
 
Cukr krystalový1čajová lžička
Cukr krystalový160gramů
Cukr práškový50gramů
Droždí čerstvé30gramů
Mléko220mililitrů
Mouka hladká200gramů
Mouka polohrubá1čajová lžička
Mouka polohrubá250gramů
Mák mletý200gramů
Máslo135gramů
Ořechy vlašské mleté200gramů
Sůl
Vaječný žloutek4kusy
Voda1polévková lžíce

1. Příprava těsta

máslo 135 g

Máslo zahřátím rozpustíme.

Příprava těsta

2. 

droždí čerstvé 30 g  mléko 120 ml  cukr krystalový 1 ČL  mouka polohrubá 1 ČL

Do vlažného mléka dáme trochu cukru a mouky, přidáme droždí a necháme vzejít kvásek.

3. 

mouka hladká 200 g  mouka polohrubá 250 g  cukr práškový 50 g  sůl  vaječný žloutek 2 ks

Do mísy nasypeme obě mouky, přidáme cukr, špetku soli, vaječné žloutky, přilijeme máslo a kvásek.

4. 

Vypracujeme tužší, nelepivé těsto.

5. 

Těsto zakryjeme a necháme na teplém místě asi hodinu kynout.

6. 

Z těsta odebíráme kousky, tvoříme kuličky a vážíme. Každá kulička má 25 g.

7. 

Kuličky zakryjeme a necháme 20-25 minut kynout.

8. Maková nádivka

mléko 50 ml  cukr krystalový 80 g  mák mletý 200 g

Mléko rozvaříme s cukrem, přisypeme mák, promícháme, převaříme, odstavíme z ohně a zakryjeme.

Maková nádivka

9. Ořechová nádivka

mléko 50 ml  cukr krystalový 80 g  ořechy vlašské mleté 200 g

Mléko rozvaříme s cukrem, přisypeme ořechy, promícháme, převaříme, odstavíme z ohně a zakryjeme.

Ořechová nádivka

10. Plnění a tvoření rohlíčků

Polovinu kuliček si rozválíme na tenké oválné tvary (asi 12 x 6 cm).

Plnění a tvoření rohlíčků

11. 

Makovou náplň rovnoměrně rozdělíme na připravené oválky. Nádivku vytvarujeme do válečku.

12. 

Okraje těsta lehce zahneme na nádivku.

13. 

Přeložíme vrchní okraj těsta, spodní okraj (nesmí se moc překrývat, jen lehce, aby se spojily) ...

14. 

Těsto otočíme spojem dolů ...

15. 

... a rukama snadno dotvarujeme, přičemž vznikne váleček asi 13-14 cm dlouhý.

16. 

Makové rohlíčky ohneme do tvaru podkovy a uložíme na plech vyložený pečícím papírem.

17. 

vaječný žloutek 2 ks  voda 1 PL

Žloutky rozmícháme s vodou a potřeme rohlíčky. Necháme zaschnout v chladu.

18. 

Postup zopakujeme u druhé poloviny kuliček a naplníme je ořechovou nádivkou. Rohlíčky tvarujeme do tvaru půlměsíce.

19. 

Zaschlé rohlíčky necháme na teple 15 minut kynout.

20. 

Pečeme na 200 °C 15-18 minut.

21. 

Upečené rohlíčky necháme vychladnout. Skladujeme v uzavřené nádobě v chladu. Nejlepší jsou druhý a následující dny po upečení.

Dobrou chuť!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Poháněné systémem Master_CMS 8 • Přihlásit