Křehký tvarohový koláč

Koláč z křehkého máslového těsta s tvarohovo-makovou náplní.
recept,fotorecept,rozinky,tvaroh jemný nízkotučný,mák mletý,Koláče
Koláče
Kategorie
Koláče ›Ingredience
Ingredience
cukr krystalový | 50 201 | gramů kcal | |
cukr moučkový | 150 582 | gramů kcal | |
cukr vanilkový | 8 29 | gramů kcal | |
krupice | 25 88 | gramů kcal | |
mléko | 80 39 | mililitrů kcal | |
mouka polohrubá | 250 890 | gramů kcal | |
mouka polohrubá | 0 ?? | kcal | |
mák mletý | 100 541 | gramů kcal | |
máslo | 125 918 | gramů kcal | |
rozinky | 50 142 | gramů kcal | |
smetana kyselá (14-18% tuku) | 2 48 | polévkové lžíce kcal | |
soda bikarbona | ½ 0 | čajové lžičky kcal | |
tvaroh jemný nízkotučný | 500 450 | gramů kcal | |
vejce slepičí | 3 264 | kusy kcal | |
voda | 0 ?? | kcal |
Recept
1. Příprava těsta
mouka polohrubá 250 gramů • cukr moučkový 60 gramů • cukr vanilkový 8 gramů • soda bikarbona ½ čajové lžičky • máslo 125 gramů • vejce slepičí 1 kus
Do mísy navážíme mouku, cukr, přidáme vanilkový cukr a jedlou sodu, promícháme. Pak přidáme změklé nakrájené máslo a vejce.

2.
Vypracujeme těsto a necháme ho v chladu půl hodiny odpočívat.

3. Tvarohová nádivka
rozinky 50 gramů • voda • tvaroh jemný nízkotučný 500 gramů • smetana kyselá (14-18% tuku) 2 polévkové lžíce • vejce slepičí 2 kusy • cukr moučkový 90 gramů • krupice 25 gramů
Rozinky omyjeme a namočíme do vody. Do mísy vložíme tvaroh, přidáme smetanu, vejce, cukr, mouku a scezené rozinky.

4.
Dohladka vymícháme.

5. Maková nádivka
mléko 80 mililitrů • cukr krystalový 50 gramů • mák mletý 100 gramů
V hrnci necháme přijít k varu mléko s cukrem, odstavíme ho z ohně a přimícháme mletý mák.

6. Příprava koláče
Troubu předehřejeme a rozválíme těsto na pomoučeném vále (máslo v něm se dlouhým zpracováváním rozpouští, proto pracujeme rychle).

7.
Těsto vložíme do koláčové formy.

8.
Na těsto dáme tvarohovou nádivku a makovou nádivkou koláč vyzdobíme.

9. Pečeme
Koláč pečeme při 180 °C 30 minut.

10.
Upečený koláč necháme dobře vychladnout.

11. Servírujeme
Pak ho nakrájíme a porce opatrně naložíme na talíř. Těsto je velmi křehké a při servírování musíme dávat pozor, aby se nepolámalo. Konzumujeme jako zákusek - lžičkou nebo dezertní vidličkou.

Dobrou chuť!