Chalupářské langoše
Ty nejfantastičtější nadýchané a křupavé langoše, připravené na pěkně rozhořeném dřevě na venkovním ohništi. Recept na jejich přípravu nabízíme s co nejpřesnějším postupem :) a s přísným pracovním zařazením všech zúčastněných :)
recept,fotorecept,mouka hladká, smetana kyselá ( 10 % tuku ),mléko čerstvé s obsahem tuku 3,5%,mléko čerstvé s obsahem tuku 3,5%,droždí čerstvé,česnek,Bezmasá jídla,Recepty na letní grilování
Bezmasá jídla
Ingredience
Ingredience
smetana kyselá ( 10 % tuku ) | 250 | gramů | |
smetana kyselá ( 10 % tuku ) | - | ||
cukr krystalový | ½ | čajové lžičky | |
droždí čerstvé | 42 | gramů | |
kečup | - | ||
mléko čerstvé s obsahem tuku 3,5% | 500 | mililitrů | |
mouka hladká | 1 | kilogram | |
mouka hladká | 1 | čajová lžička | |
mouka hladká | - | ||
olej na smažení | - | ||
sýr Eidam | - | ||
sůl mořská | 2.5 | čajové lžičky | |
vejce slepičí | 1 | kus | |
voda | 4 | polévkové lžíce | |
česnek | 6 | stroužků |
Recept
1.
mléko čerstvé s obsahem tuku 3,5% 200 mililitrů • mouka hladká 1 čajová lžička • cukr krystalový ½ čajové lžičky • droždí čerstvé 42 gramů
Šikovný kuchař si připraví kvásek z teplého mléka, mouky, cukru a droždí.
2.
mouka hladká 1 kilogram • vejce slepičí 1 kus • smetana kyselá ( 10 % tuku ) 250 gramů • sůl mořská 1.5 čajové lžičky • mléko čerstvé s obsahem tuku 3,5% 300 mililitrů
Do mísy nasype mouku, přidá vejce, smetanu, sůl, vlažné mléko a připravený kvásek.
3.
Těsto uhněte tak, aby se od stěn misky, v níž ho mísí odlepovalo. Těsto přikryje a nechá na teplém místě vykynout.
4.
Z vykynutého těsta si vytvaruje malé bochníky, které nechá na pomoučeném vále ještě 10 minut kynout.
5.
Kuchař těsto připravil a nyní potřebuje dva pomocníky. První pomocník založí a rozhoří oheň, položí rošt, připraví větší pánev, která již bude takto navždy odsouzena k použití na otevřeném ohni (pokud ji nebude chtít po akci vyčistit) a zahřeje v pánvi olej. Nadále se stará o oheň, přičemž si v koutku ohniště připraví další "malou vatru", z níž postupně odebírá hořící dřevo a podkládá ho pod pánev.
6.
Když je olej dostatečně horký, kuchař v rukou roztahuje bochník na langoš.
7.
Nejlepší je, pokud si malý roztažený langoš položí na podnos s trochou mouky, aby lehce povolil. Po chvíli ho vezme, a opět v rukou roztáhne na velkýýýý langoš ...
8.
... a zde nastoupí první pomocník, který rukou v ohnivzdorné rukavici sundá pánev z ohně. Kuchař do ní langoš položí, za důležité asistence druhého pomocníka - ten mu případně na okraji pokrčený langoš, v pánvi vidličkami trochu narovná. První pomocník položí pánev na oheň ... a všichni šťastně sledují, jak se langoš krásně nafukuje :)
9.
Druhý pomocník dvěma vidličkami, za asistence prvního, langoš otočí a upeče z druhé strany. Kuchař se už o pečení nestará, jen si rychle připravuje další langoše z těsta.
10.
Druhý a první pomocník společnými silami vyndají upečený langoš z oleje, nechají stéci přebytečný olej zpět do pánve... hotové langoše druhý pomocník ukládá na sebe. A takto to poměrně rychle pokračuje, dokud nejsou všechny bochníky zpracovány a upečeny.
11.
česnek 6 stroužků • sůl mořská 1 čajová lžička • voda 4 polévkové lžíce • smetana kyselá ( 10 % tuku ) • sýr Eidam • kečup
Třetí pomocník očistí česnek a prolisuje ho do misky. Přidá sůl, vlažnou vodu a rozmíchá. Čtvrtý pomocník rozmíchá smetanu. Pátý pomocník nastrouhá sýr. Šestý pomocník přinese kečup... a pes se motá pod nohama :)
12.
Česnek podáváme k langošům spolu se smetanou, strouhaným sýrem, kečupem... a dalšími ingrediencemi dle chuti. A právě podle své chuti si každý sám svůj langoš připraví :)
13.
Mňaáááám :)
Dobrou chuť!