svetvemne.cz

Zákusek Tisíclist

     

Recept na jeden z nejkrémovějších zákusků, který se skládá z vrstev listového těsta a lahodného vanilkového krému. Název je překlad z francouzského Mille-feuille (mil-foij), což znamená tisíc listů.

Ukuchtil

Počet porcí

8

Čas přípravy

1 h. 30 min.

Obtížnost

vysoká

 

 

 
 

1. Příprava těsta

těsto lístkové 250 gramů

Listové těsto vyválíme natenko, uložíme na plech vyložený papírem na pečení. Dobře propícháme vidličkou, aby se příliš nenafouklo při pečení.

Příprava těsta

2. 

V předehřáté troubě pečeme 10 - 15 minut při teplotě 170 °C.

3. 

Po vychladnutí těsto opatrně překrojíme na tři stejné části. Tradičně se dělají tři vrstvy těsta a dvě vrstvy krému. Někdy se těsto tak nafoukne, že nám umožní jej rozdělit na 6 vrstev, namísto tří.

4. Příprava krému

vaječný žloutek 4 kusy  vaječný bílek 3 kusy  cukr krystalový 250 gramů

V misce si utřeme vejce s cukrem. Jeden bílek odložíme stranou na polevu.

Příprava krému

5. 

mléko čerstvé s obsahem tuku 3,5% 750 mililitrů  vanilkový lusk 1 kus  citronová kůra 1 čajová lžička

V hrnci pomalu zahřejeme mléko se zrnky vanilkového lusku a citronovou kůrou.

6. 

Když bude mléko teplé a začne se na povrchu tvořit pára, přimícháme postupně metličkou připravená vejce s cukrem.

7. 

mouka hladká 100 gramů

Postupně vmícháme mouku dávkovanou přes sítko. Pokračujeme za stálého míchání, dokud nevznikne hustý krém.

8. Příprava polevy

vaječný bílek 1 kus  cukr práškový 100 gramů  citronová šťáva 1 polévková lžíce

Polevu si připravíme vyšleháním cukru s vaječným bílkem a citronovou šťávou.

9. Sestavení

Na spodek dáme vrstvu těsta a na ní natřeme vychladlý krém. Pokračujeme střídáním vrstev těsta a krému.

Sestavení

10. 

Nakonec skončíme vrstvou těsta, které si co nejvíce srovnáme, aby poleva celá nestekla. Polijeme citronovou polevou po celé ploše.

11. Čokoládový vzor

čokoláda na vaření 20 gramů  mléko čerstvé s obsahem tuku 3,5% ½ decilitru  cukr krystalový 1 čajová lžička

Z trochy hořké čokolády, mléka a cukru si připravíme hustou, ale i po vychladnutí stále tekutou polevu.

Čokoládový vzor

12. 

Z čokolády po vychladnutí "nakreslíme" (stříkačkou) do polevy čárky.

13. 

Příčným tahem špejlí vytvoříme "zobáčkový" vzor.

14. Servírování

Po odležení alespoň 12 hodin v ledničce se zákusek lehce krájí ... ale kdo by tak dlouho čekal. ;)

Servírování

Dobrou chuť!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Poháněné systémem Master_CMS 8 • Přihlásit