Velikonoční masová sekaná
Sekanou podáváme koledníkům na studeno, s tradiční vekou. Těm, kteří se u nás zdrží až do oběda ,můžeme paštiku ohřát a podat s bramborovou kaší.
recept,fotorecept,vepřové mleté maso,vejce slepičí,vejce slepičí,těsto lístkové,Vepřové maso,Velikonoční recepty
Vepřové maso
Ingredience
Ingredience
cibule | 100 | gramů | |
olej slunečnicový | 2 | polévkové lžíce | |
paprika barevná | 200 | gramů | |
paprika červená mletá | 1 | polévková lžíce | |
pepř černý mletý | ½ | čajové lžičky | |
sýr Eidam | 150 | gramů | |
sůl | 1.5 | čajové lžičky | |
těsto lístkové | 300 | gramů | |
vejce slepičí | 5 | ||
vepřové mleté maso | 800 | gramů |
Recept
1.
cibule 100 gramů • olej slunečnicový 2 polévkové lžíce • vepřové mleté maso 800 gramů • sůl 1.5 čajové lžičky • pepř černý mletý ½ čajové lžičky • vejce slepičí 2 kusy
Cibuli očistíme, pokrájíme nadrobno a osmahneme na troše oleje. Přidáme mleté maso, sůl a pepř a 15 minut smažíme za občasného promíchávání v hluboké pánvi. Vajíčka uvaříme natvrdo, ochladíme je, oloupeme a překrojíme na poloviny.
2.
paprika červená mletá 1 polévková lžíce
Maso odstavíme z ohně, přidáme mletou papriku, promícháme a necháme vychladnout.
3.
paprika barevná 200 gramů • sýr Eidam 150 gramů • vejce slepičí 3 kusy
Papriku vyčistíme, omyjeme, pokrájíme na proužky a poté na menší kostky. Sýr nastrouháme nahrubo. Vše vložíme do větší mísy a spolu s masem promícháme. Přidáme rozmíchaná vajíčka, ze kterých si 1/4 necháme na pozdější potření těsta.
4.
těsto lístkové 300 gramů
Listové těsto rozválíme na velikost 40 x 50 cm. Ze spodního okraje odkrojíme pás 5 x 50 cm z něj nakrájíme asi 1,5 cm pásky. Velký plát překrojíme tak, aby jeden plát měl rozměr 35 x 20 cm a ten druhý byl větší.
5.
Menší plát položíme na plech vyložený papírem na pečení a naložíme na něj část nádivky. Kolem masa musí zůstat těsto asi 2 cm volné. Na maso poklademe poloviny uvařených vajec.
6.
Na vajíčka naložíme zbytek masové směsi a vytvoříme val. Okraje těsta zvedneme nahoru kolem valu a potřeme je rozšlehaným vajíčkem.
7.
Na val položíme druhý plát těsta. Jemně přitlačíme a přebytečné těsto opatrně odkrojíme tak, abychom sekanou na spodu nepřekrojili.
8.
Celou sekanou potřeme rozšlehaným vajíčkem a poklademe na ni proužky těsta do tvaru mřížky. Opět vše potřeme vajíčkem a propícháme špejlí.
9.
Ze zbytku těsta můžeme vykrojit velikonoční motivy a vyzdobit jimi sekanou.
10.
Sekanou pečeme v předem rozehřáté troubě při 180-190 °C asi 40 minut. Po prvních 20 minutách ji z vrchu překryjeme alobalem.
11.
Upečenou ji necháme dobře vychladnout a až poté krájíme.
Dobrou chuť!