Dýňový prívarok s hovězími řízky
Oblíbený prívarok z letní dýně a nových brambor, připravený se zakysanou smetanou a podávaný s chutnými hovězími řízky pečenými v troubě. Pokud vaříte pro čtyři, vařte z poloviny 🙂!
recept,fotorecept,hovězí přední,tykev,Omáčky a prívarky,Sezónní recepty
Omáčky a prívarky
Ingredience
Ingredience
brambory nové | 500 | gramů | |
cukr krystalový | 1 | čajová lžička | |
hovězí přední | 1 | kilogram | |
kopr | - | ||
mléko čerstvé s obsahem tuku 3,5% | 6 | polévkových lžic | |
mléko čerstvé s obsahem tuku 3,5% | 400 | mililitrů | |
mouka hladká | - | ||
mouka hladká | 3 | polévkové lžíce | |
máslo | 50 | gramů | |
ocet | 2 | polévkové lžíce | |
olej slunečnicový | 2 | polévkové lžíce | |
olej řepkový | - | ||
smetana kyselá (14-18% tuku) | 400 | gramů | |
strouhanka | - | ||
sůl | 1.5 | čajové lžičky | |
tykev | 1500 | gramů | |
vejce slepičí | 3 | kusy | |
voda | 650 | mililitrů |
Recept
2.
vejce slepičí 3 kusy • mléko čerstvé s obsahem tuku 3,5% 6 polévkových lžic • olej slunečnicový 2 polévkové lžíce • sůl ½ čajové lžičky • mouka hladká • strouhanka
Vejce rozšleháme s mlékem, olejem a solí. Řízky postupně obalujeme: ve strouhance, ve vaječné směsi a v mouce.
5.
Pekáč dobře uzavřeme, aby se z něj voda moc neodpařovala a v troubě při 200 °C pomalu pečeme do měkka (asi 1,5 hodiny).
6.
brambory nové 500 gramů • voda 500 mililitrů • sůl 1 čajová lžička
Po hodině pečení masa začneme připravovat prívarok. Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na malé kostičky. Vložíme do hlubšího hrnce, přilijeme vodu, osolíme a vaříme asi 15 minut.
8.
Nastrouháme.
10.
smetana kyselá (14-18% tuku) 400 gramů • mléko čerstvé s obsahem tuku 3,5% 400 mililitrů • mouka hladká 3 polévkové lžíce
Zakysanou smetanu a mouku dobře rozmícháme s mlékem.
11.
cukr krystalový 1 čajová lžička • ocet 2 polévkové lžíce • máslo 50 gramů
Zavářku přilijeme do zahuštěné omáčky, převaříme, přisladíme a podle chuti přidáme převařený ocet. Nakonec vmícháme máslo.
Dobrou chuť!