Zavařujeme hrušky

recept,fotorecept,hruška,Zavařeniny,Bezlepkové,Bezlaktózové
Zavařeniny
Ingredience
Ingredience
citron | 0 ?? | kcal | |
cukr krystalový | 0 ?? | kcal | |
grapefruit | 0 ?? | kcal | |
hruška | 0 ?? | kcal | |
hřebíček celý | 0 ?? | kcal | |
kyselina citronová | 0 ?? | kcal | |
ocet | 0 ?? | kcal | |
voda | 0 ?? | kcal |
Recept

2.
voda • kyselina citronová • ocet
Hrušky rozčtvrtíme, menší můžeme rozpůlit. Odstraníme jadřinec, zbytky okvětí a zdřevnatělé zbytky po stonku. Hrušky klademe do studené vody, v níž jsme rozpustili kyselinu citronovou v poměru 1 čajová lžička na 3 litry vody. Můžeme je klást i do mírně octové vody. Takto zachováme pěknou barvu hrušek a nezčernají nám.

3.
Na dno zavařovací sklenice vložíme plátek citronu, povkladáme hrušky, aby se jich co nejvíc vešlo, poslední vrstva má sahat 5 až 10 mm od okraje sklenice. Místo plátku citronu můžeme dát plátek grepu, hrušky od něj získají příjemnou kyselo-hořkou chuť.

4.
voda • cukr krystalový • hřebíček celý
Hrušky zalijeme nálevem z vody a cukru. Na 1 litr vody potřebujeme 650 g cukru. Nálev má sahat několik milimetrů nad povrch hrušek. Do každé sklenice přidáme 2-3 hřebíčky. Sklenice uzavřeme a sterilizujeme při teplotě kolem 90 °C 20 až 30 minut.

5.
Do 720 ml zavařovací sklenice se vejde přibližně 470 g oloupaných hrušek a 210 ml nálevu.
Dobrou chuť!