Hroznový džem
![Hroznový džem](https://www.svetvemne.cz/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00001941/img_cs_4x3/hroznovy-dzem_00180.jpg)
Skvělý domácí džem z drobných, nakyslých modrých hroznů. Při jeho přípravě byl použit cukr a želírovací třtinový cukr s pektinem, bez konzervačních látek. Džem je přiměřeně hustý, vhodný na palačinky, na potření zákusků se sladkými nádivkami i na korpus krémové dortu.
recept,fotorecept,hrozny červené ,Zavařeniny,Bezlaktózové,Bezlepkové
Zavařeniny
Ingredience
Ingredience
cukr krystalový | 2 | kilogramy | |
cukr želírovací s pektinem | 500 | gramů | |
hrozny červené | 5 | kilogramů |
Recept
![](https://www.svetvemne.cz/_site_media/com_photogallery/recipe/00001941/small/IMG_4292.jpg)
2.
Bobule hroznů obereme ze střapců.
![](https://www.svetvemne.cz/_site_media/com_photogallery/recipe/00001941/small/IMG_4397.jpg)
3.
Hrozny postupně, velmi krátce mixujeme. Jen tolik, abychom nerozdrtili jadérka.
![](https://www.svetvemne.cz/_site_media/com_photogallery/recipe/00001941/small/IMG_4401.jpg)
4.
Nalijeme do většího hrnce.
![](https://www.svetvemne.cz/_site_media/com_photogallery/recipe/00001941/small/IMG_4404.jpg)
5.
Hroznový mix přivedeme do varu a 15-20 minut rozvaříme. Necháme ve studené vodní lázni vychladit (nemusí být zcela studený).
![](https://www.svetvemne.cz/_site_media/com_photogallery/recipe/00001941/small/IMG_4407.jpg)
6.
Hroznový mix přecedíme přes sítko a co nejvíce propasírujeme.
![](https://www.svetvemne.cz/_site_media/com_photogallery/recipe/00001941/small/IMG_4413.jpg)
7.
cukr krystalový 2 kilogramy
Do čisté hroznové šťávy (zůstanou nám asi 4 l) nasypeme cukr, opět přivedeme do varu a za občasného míchání vaříme asi 1-1,5 hodiny. Voda se postupně odpaří a šťáva začne houstnout (obsah hrnce zredukujeme varem asi o 1/3). Když začíná džem houstnout, může se stát, že z hrnce přeteče. Proto ho častěji promícháváme.
![](https://www.svetvemne.cz/_site_media/com_photogallery/recipe/00001941/small/IMG_4418.jpg)
![](https://www.svetvemne.cz/_site_media/com_photogallery/recipe/00001941/small/IMG_4420.jpg)
9.
Horký džem plníme do malých, skleněných, umytých sklenic, zavíčkujeme...
![](https://www.svetvemne.cz/_site_media/com_photogallery/recipe/00001941/small/IMG_4424.jpg)
10.
... a sklenice postavíme na víčko. Takto se džem zasteriluje.
![](https://www.svetvemne.cz/_site_media/com_photogallery/recipe/00001941/small/IMG_4430.jpg)
11.
Z uvedeného množství hroznů získáme asi 3,5 kg výborného domácího džemu.
![](https://www.svetvemne.cz/_site_media/com_photogallery/recipe/00001941/small/IMG_4450.jpg)
Dobrou chuť!