RECEPTY

Hroznový džem

Hroznový džem

Skvělý domácí džem z drobných, nakyslých modrých hroznů. Při jeho přípravě byl použit cukr a želírovací třtinový cukr s pektinem, bez konzervačních látek. Džem je přiměřeně hustý, vhodný na palačinky, na potření zákusků se sladkými nádivkami i na korpus krémové dortu.

recept,fotorecept,hrozny červené ,Zavařeniny,Bezlepkové,Bezlaktózové

Zavařeniny

Ukuchtil

Počet porcí

Čas přípravy

Obtížnost

střední

 

Ingredience

Ingredience

cukr krystalový2kilogramy
cukr želírovací s pektinem500gramů
hrozny červené 5kilogramů

 

Recept

1. 

hrozny červené  5 kilogramů

Hrozny omyjeme a necháme okapat.

2. 

Bobule hroznů obereme ze střapců.

3. 

Hrozny postupně, velmi krátce mixujeme. Jen tolik, abychom nerozdrtili jadérka.

4. 

Nalijeme do většího hrnce.

5. 

Hroznový mix přivedeme do varu a 15-20 minut rozvaříme. Necháme ve studené vodní lázni vychladit (nemusí být zcela studený).

6. 

Hroznový mix přecedíme přes sítko a co nejvíce propasírujeme.

7. 

cukr krystalový 2 kilogramy

Do čisté hroznové šťávy (zůstanou nám asi 4 l) nasypeme cukr, opět přivedeme do varu a za občasného míchání vaříme asi 1-1,5 hodiny. Voda se postupně odpaří a šťáva začne houstnout (obsah hrnce zredukujeme varem asi o 1/3). Když začíná džem houstnout, může se stát, že z hrnce přeteče. Proto ho častěji promícháváme.

8. 

cukr želírovací s pektinem 500 gramů

Nakonec přisypeme želírovací cukr a 4 minuty povaříme.

9. 

Horký džem plníme do malých, skleněných, umytých sklenic, zavíčkujeme...

10. 

... a sklenice postavíme na víčko. Takto se džem zasteriluje.

11. 

Z uvedeného množství hroznů získáme asi 3,5 kg výborného domácího džemu.

Dobrou chuť!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Poháněné systémem Master_CMS 8 • Přihlásit  • Aktualizovat předvolby souborů cookie