Hroznový džem

Skvělý domácí džem z drobných, nakyslých modrých hroznů. Při jeho přípravě byl použit cukr a želírovací třtinový cukr s pektinem, bez konzervačních látek. Džem je přiměřeně hustý, vhodný na palačinky, na potření zákusků se sladkými nádivkami i na korpus krémové dortu.
recept,fotorecept,hrozny červené ,Zavařeniny,Bezlaktózové,Bezlepkové
Zavařeniny
Ingredience
Ingredience
cukr krystalový | 2 8040 | kilogramy kcal | |
cukr želírovací s pektinem | 500 1930 | gramů kcal | |
hrozny červené | 5 3500 | kilogramů kcal |
Recept

2.
Bobule hroznů obereme ze střapců.

3.
Hrozny postupně, velmi krátce mixujeme. Jen tolik, abychom nerozdrtili jadérka.

4.
Nalijeme do většího hrnce.

5.
Hroznový mix přivedeme do varu a 15-20 minut rozvaříme. Necháme ve studené vodní lázni vychladit (nemusí být zcela studený).

6.
Hroznový mix přecedíme přes sítko a co nejvíce propasírujeme.

7.
cukr krystalový 2 kilogramy
Do čisté hroznové šťávy (zůstanou nám asi 4 l) nasypeme cukr, opět přivedeme do varu a za občasného míchání vaříme asi 1-1,5 hodiny. Voda se postupně odpaří a šťáva začne houstnout (obsah hrnce zredukujeme varem asi o 1/3). Když začíná džem houstnout, může se stát, že z hrnce přeteče. Proto ho častěji promícháváme.


9.
Horký džem plníme do malých, skleněných, umytých sklenic, zavíčkujeme...

10.
... a sklenice postavíme na víčko. Takto se džem zasteriluje.

11.
Z uvedeného množství hroznů získáme asi 3,5 kg výborného domácího džemu.

Dobrou chuť!