Zavařujeme okurky
![Zavařujeme okurky](https://www.svetvemne.cz/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00001003/img_cs_4x3/zavarujeme-okurky_00180.jpg)
Domácí sladkokyselé okurky. Okurky jsou vhodné ke konzumaci již měsíc po zavaření. Z uvedeného množství okurek (asi 10 cm dlouhých) získáme asi 25 kusů 0,7 l sklenic.
recept,fotorecept,okurka nakládačka,Zavařeniny,Bezlaktózové,Bezlepkové
Zavařeniny
Ingredience
Ingredience
cukr krystalový | 600 | gramů | |
nakládač na zeleninu | 300 | gramů | |
ocet | 1.5 | litru | |
okurka nakládačka | 10 | kilogramů | |
voda | 5.25 | litru |
Recept
1. Příprava nálevu
voda 5.25 litru • nakládač na zeleninu 300 gramů • cukr krystalový 600 gramů • ocet 1.5 litru
V hrnci přivedeme k varu vodu, nakladač, cukr, ocet a 5 minut povaříme. Nálev necháme vychladnout. Pokud nevlastníme přiměřeně velký hrnec na uvaření celého nálevu můžeme ho vařit nadvakrát. Nálev nejrychleji vychladíme ve studené vodní lázni.
![](https://www.svetvemne.cz/_site_media/com_photogallery/recipe/00001003/small/IMG_5723w.jpg)
2. Příprava zavařovacích sklanic
Umyjeme zavařovací sklanice a víčka.
![](https://www.svetvemne.cz/_site_media/com_photogallery/recipe/00001003/small/IMG_5724w.jpg)
3. Příprava nakládaček
okurka nakládačka 10 kilogramů
Okurky pod tekoucí vodou dobře omyjeme. Čisté co nejtěsněji ukládáme do lahví. Na zavařování používáme různé velikosti nakládaček (5-10 cm). Okurky podle velikosti můžeme vkládat v celku, nebo podélně překrojené (větší 10-11 cm okurky). Podle potřeby můžeme okurky překrojit i na poloviny po šířce (platí u asi 10-11 cm okurkách). Takovými polovinami doplňujeme hlavně prostor nad většími okurkami, které jsme vkládali celé. Také můžeme kombinovat okurky celé s okurkami podélně překrojenými.
![](https://www.svetvemne.cz/_site_media/com_photogallery/recipe/00001003/small/IMG_5729w.jpg)
4. Zavařování okurek
Okurky ve sklenicích zalijeme pomocí naběračky vychlazeným nálevem. Nálev nalijeme asi 1 cm pod okraj zavařovací sklenice. Sklenice uzavřeme víčky ...
![](https://www.svetvemne.cz/_site_media/com_photogallery/recipe/00001003/small/IMG_5847w.jpg)
5.
... a sterilujeme v zavařovacím hrnci při teplotě 90 °C 5 minut. Horké sklenice opatrně z hrnce vyndáme, zabalíme do deky a necháme v dece vychladnout. Ze zavařovacího hrnce po každém zavařování část horké vody odlijeme a přilijeme do hrnce studenou. Postupně sterilujeme všechny sklenice.
![](https://www.svetvemne.cz/_site_media/com_photogallery/recipe/00001003/small/IMG_5735w.jpg)
Dobrou chuť!