svetvemne.cz

Zavařujeme okurky

     

Domácí sladkokyselé okurky. Okurky jsou vhodné ke konzumaci již měsíc po zavaření. Z uvedeného množství okurek (asi 10 cm dlouhých) získáme asi 25 kusů 0,7 l sklenic.

Ukuchtil

Počet porcí

Čas přípravy

Obtížnost

nízká

 

 

 
 
Cukr krystalový600gramů
Nakládač na zeleninu300gramů
Ocet1.5litru
Okurka nakládačka10kilogramů
Voda5.25litru

1. Příprava nálevu

voda 5.25 l  nakládač na zeleninu 300 g  cukr krystalový 600 g  ocet 1.5 l

V hrnci přivedeme k varu vodu, nakladač, cukr, ocet a 5 minut povaříme. Nálev necháme vychladnout. Pokud nevlastníme přiměřeně velký hrnec na uvaření celého nálevu můžeme ho vařit nadvakrát. Nálev nejrychleji vychladíme ve studené vodní lázni.

Příprava nálevu

2. Příprava zavařovacích sklanic

Umyjeme zavařovací sklanice a víčka.

Příprava zavařovacích sklanic

3. Příprava nakládaček

okurka nakládačka 10 kg

Okurky pod tekoucí vodou dobře omyjeme. Čisté co nejtěsněji ukládáme do lahví. Na zavařování používáme různé velikosti nakládaček (5-10 cm). Okurky podle velikosti můžeme vkládat v celku, nebo podélně překrojené (větší 10-11 cm okurky). Podle potřeby můžeme okurky překrojit i na poloviny po šířce (platí u asi 10-11 cm okurkách). Takovými polovinami doplňujeme hlavně prostor nad většími okurkami, které jsme vkládali celé. Také můžeme kombinovat okurky celé s okurkami podélně překrojenými.

Příprava nakládaček

4. Zavařování okurek

Okurky ve sklenicích zalijeme pomocí naběračky vychlazeným nálevem. Nálev nalijeme asi 1 cm pod okraj zavařovací sklenice. Sklenice uzavřeme víčky ...

Zavařování okurek

5. 

... a sterilujeme v zavařovacím hrnci při teplotě 90 °C 5 minut. Horké sklenice opatrně z hrnce vyndáme, zabalíme do deky a necháme v dece vychladnout. Ze zavařovacího hrnce po každém zavařování část horké vody odlijeme a přilijeme do hrnce studenou. Postupně sterilujeme všechny sklenice.

Dobrou chuť!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Poháněné systémem Master_CMS 8 • Přihlásit