Kvašáky - kvašené okurky
![Kvašáky - kvašené okurky](https://www.svetvemne.cz/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00001014/img_cs_4x3/kvasaky-kvasene-okurky_00180.jpg)
Na kvašáky existuje mnoho receptur. My vám nabízíme jednu z nich.
recept,fotorecept,okurka nakládačka,kopr,Zavařeniny,Bezlaktózové,Sezónní recepty
Zavařeniny
Ingredience
Ingredience
chléb | 40 | gramů | |
kopr | - | ||
nakládač na zeleninu | 50 | gramů | |
okurka nakládačka | 2 | kusy | |
paprika - beraní rohy | 2 | kusy | |
sůl | 1 | polévková lžíce | |
voda | 1.5 | litru |
Recept
1.
okurka nakládačka 2 kusy
Větší, tlustší nakládačky omyjeme a do dvou třetin nakrojíme na čtvrtiny.
![](https://www.svetvemne.cz/_site_media/com_photogallery/recipe/00001014/small/IMG_6046w.jpg)
![](https://www.svetvemne.cz/_site_media/com_photogallery/recipe/00001014/small/IMG_6047w.jpg)
3.
Chléb vložíme naspod 4 litrové zavařovací sklenice.
![](https://www.svetvemne.cz/_site_media/com_photogallery/recipe/00001014/small/IMG_6048w.jpg)
4.
paprika - beraní rohy 2 kusy
Na chléb ukládáme natěsno okurky. Můžeme mezi ně vložit 1-2 beraní rohy.
![](https://www.svetvemne.cz/_site_media/com_photogallery/recipe/00001014/small/IMG_6050w.jpg)
5.
Přiměřené množství kopru (kulička s průměrem asi 2,5 cm) zabalíme do čisté navlhčené gázy a položíme na okurky.
![](https://www.svetvemne.cz/_site_media/com_photogallery/recipe/00001014/small/IMG_605w1.jpg)
6.
Připravíme si dvě přiměřeně velká tenká dřívka. Ponoříme je do studené vody, aby se snadno ohýbala.
![](https://www.svetvemne.cz/_site_media/com_photogallery/recipe/00001014/small/IMG_6055w.jpg)
7.
voda 1.5 litru • sůl 1 polévková lžíce • nakládač na zeleninu 50 gramů
Z převařené vody a soli si připravíme teplý, ne horký, nálev. V nálevu rozmícháme i půl balíčku nakladače.
![](https://www.svetvemne.cz/_site_media/com_photogallery/recipe/00001014/small/IMG_6053w.jpg)
8.
Teplým nálevem zalijeme okurky.
![](https://www.svetvemne.cz/_site_media/com_photogallery/recipe/00001014/small/IMG_6054w.jpg)
9.
Dřívka vyjmeme z vody a okurky jimi zatížíme. Podle potřeby dolijeme nálev. Všechny okurky musí být v nálevu namočené.
![](https://www.svetvemne.cz/_site_media/com_photogallery/recipe/00001014/small/IMG_6057w.jpg)
10.
Láhev překryjeme první den čistou bavlněnou látkou. Láhev postavíme do hlubokého talíře a položíme na teplé místo.
![](https://www.svetvemne.cz/_site_media/com_photogallery/recipe/00001014/small/IMG_6063w.jpg)
11.
Druhý den na láhev s látkou položíme talířek. Okurky již druhý-třetí den zbělají a začínají kvasit.
![](https://www.svetvemne.cz/_site_media/com_photogallery/recipe/00001014/small/IMG_6117w.jpg)
12.
Okurky zkontrolujeme, jestli se napovrchu netvoří plíseň. Měla by být na nich vytvořena jen jemná bublinková pěna. Tu můžeme dle potřeby čistou lžičkou odebrat.
![](https://www.svetvemne.cz/_site_media/com_photogallery/recipe/00001014/small/IMG_6144w.jpg)
13.
Okurky opět uzavřeme a dále je necháme kvasit. Po 8-10 dnech jsou vhodné ke konzumaci. Můžeme je přendat i s nálevem do menších lahví a uložíme je do chladničky. V chladu se zastaví jejich kvašení.
Dobrou chuť!