svetvemne.cz

Kvašáky - kvašené okurky

     

Na kvašáky existuje mnoho receptur. My vám nabízíme jednu z nich.

Ukuchtil

Počet porcí

Čas přípravy

Obtížnost

vysoká

 

 

 
 
Chléb40gramů
Kopr
Nakládač na zeleninu50gramů
Okurka nakládačka2kusy
Paprika - beraní rohy2kusy
Sůl1polévková lžíce
Voda1.5litru

1. 

okurka nakládačka 2 ks

Větší, tlustší nakládačky omyjeme a do dvou třetin nakrojíme na čtvrtiny.

2. 

chléb 40 g

Patku chlebu zabalíme do kousku čisté navlhčené gázy.

3. 

Chléb vložíme naspod 4 litrové zavařovací sklenice.

4. 

paprika - beraní rohy 2 ks

Na chléb ukládáme natěsno okurky. Můžeme mezi ně vložit 1-2 beraní rohy.

5. 

kopr

Přiměřené množství kopru (kulička s průměrem asi 2,5 cm) zabalíme do čisté navlhčené gázy a položíme na okurky.

6. 

Připravíme si dvě přiměřeně velká tenká dřívka. Ponoříme je do studené vody, aby se snadno ohýbala.

7. 

voda 1.5 l  sůl 1 PL  nakládač na zeleninu 50 g

Z převařené vody a soli si připravíme teplý, ne horký, nálev. V nálevu rozmícháme i půl balíčku nakladače.

8. 

Teplým nálevem zalijeme okurky.

9. 

Dřívka vyjmeme z vody a okurky jimi zatížíme. Podle potřeby dolijeme nálev. Všechny okurky musí být v nálevu namočené.

10. 

Láhev překryjeme první den čistou bavlněnou látkou. Láhev postavíme do hlubokého talíře a položíme na teplé místo.

11. 

Druhý den na láhev s látkou položíme talířek. Okurky již druhý-třetí den zbělají a začínají kvasit.

12. 

Okurky zkontrolujeme, jestli se napovrchu netvoří plíseň. Měla by být na nich vytvořena jen jemná bublinková pěna. Tu můžeme dle potřeby čistou lžičkou odebrat.

13. 

Okurky opět uzavřeme a dále je necháme kvasit. Po 8-10 dnech jsou vhodné ke konzumaci. Můžeme je přendat i s nálevem do menších lahví a uložíme je do chladničky. V chladu se zastaví jejich kvašení.

Dobrou chuť!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Poháněné systémem Master_CMS 8 • Přihlásit