svetvemne.cz

Kvašáky - kvašené okurky

    

Na kvašáky existuje mnoho receptur. My vám nabízíme jednu z nich.

Ukuchtil

Počet porcí

Čas přípravy

Obtížnost

vysoká

 

 

 
 
chléb40gramů
kopr-
nakládač na zeleninu50gramů
okurka nakládačka2kusy
paprika - beraní rohy2kusy
sůl1polévková lžíce
voda1.5litru

1. 

okurka nakládačka 2 kusy

Větší, tlustší nakládačky omyjeme a do dvou třetin nakrojíme na čtvrtiny.

2. 

chléb 40 gramů

Patku chlebu zabalíme do kousku čisté navlhčené gázy.

3. 

Chléb vložíme naspod 4 litrové zavařovací sklenice.

4. 

paprika - beraní rohy 2 kusy

Na chléb ukládáme natěsno okurky. Můžeme mezi ně vložit 1-2 beraní rohy.

5. 

kopr

Přiměřené množství kopru (kulička s průměrem asi 2,5 cm) zabalíme do čisté navlhčené gázy a položíme na okurky.

6. 

Připravíme si dvě přiměřeně velká tenká dřívka. Ponoříme je do studené vody, aby se snadno ohýbala.

7. 

voda 1.5 litru  sůl 1 polévková lžíce  nakládač na zeleninu 50 gramů

Z převařené vody a soli si připravíme teplý, ne horký, nálev. V nálevu rozmícháme i půl balíčku nakladače.

8. 

Teplým nálevem zalijeme okurky.

9. 

Dřívka vyjmeme z vody a okurky jimi zatížíme. Podle potřeby dolijeme nálev. Všechny okurky musí být v nálevu namočené.

10. 

Láhev překryjeme první den čistou bavlněnou látkou. Láhev postavíme do hlubokého talíře a položíme na teplé místo.

11. 

Druhý den na láhev s látkou položíme talířek. Okurky již druhý-třetí den zbělají a začínají kvasit.

12. 

Okurky zkontrolujeme, jestli se napovrchu netvoří plíseň. Měla by být na nich vytvořena jen jemná bublinková pěna. Tu můžeme dle potřeby čistou lžičkou odebrat.

13. 

Okurky opět uzavřeme a dále je necháme kvasit. Po 8-10 dnech jsou vhodné ke konzumaci. Můžeme je přendat i s nálevem do menších lahví a uložíme je do chladničky. V chladu se zastaví jejich kvašení.

Dobrou chuť!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Poháněné systémem Master_CMS 8 • Přihlásit