Zavařujeme červenou řepu s křenem
![Zavařujeme červenou řepu s křenem](https://www.svetvemne.cz/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00000192/img_cs_4x3/zavarujeme-cervenou-repu-s-krenem_00180.jpg)
Červená řepa patří mezi nejléčivější druhy potravin. Můžeme z ní připravit velmi chutné a lehce stravitelné pokrmy. Sterilovaná červená řepa s křenem je vhodným doplňkem k jídlům z masa.
recept,fotorecept,červená řepa,křen čerstvý - kořen,Zavařeniny,Sezónní recepty,Bezlepkové,Bezlaktózové
Zavařeniny
Ingredience
Ingredience
cukr krystalový | 2 | polévkové lžíce | |
kmín drcený | 2 | čajové lžičky | |
křen čerstvý - kořen | 100 | gramů | |
ocet | 60 | mililitrů | |
sůl | 2 | čajové lžičky | |
voda | ½ | litru | |
červená řepa | 3.5 | kilogram |
Recept
1. Příprava červené řepy
červená řepa 3.5 kilogram
Bulvy červené řepy omyjeme a nožem odstraníme kořínky, případně zbytky stonku. Vložíme ji do studené vody a téměř doměkka uvaříme. Vodu vyliejeme a červenou řepu necháme vychladnout. Pak ji oloupeme a na hrubší nudličky nastrouháme.
![](https://www.svetvemne.cz/_site_media/com_photogallery/recipe/00000192/small/cviklu-uvarime.jpg)
2. Příprava křenu
křen čerstvý - kořen 100 gramů • voda ½ litru • ocet 60 mililitrů • sůl 2 čajové lžičky • kmín drcený 2 čajové lžičky • cukr krystalový 2 polévkové lžíce
Křen očistíme a co nejrychleji nastrouháme. Při strouhání se z něj uvolňují silné aromatické látky, které dráždí oči a dýchací cesty. Hned ho přidáme k nastrouhané červené řepě a promícháme. Přilijeme vodu a ocet, přidáme sůl, cukr a kmín. Důkladně rozmícháme, případně podle chuti zvýšíme množství některé z ingrediencí.
![](https://www.svetvemne.cz/_site_media/com_photogallery/recipe/00000192/small/chren.jpg)
3.
Směs z červené řepy a křenu naplníme do malých (370 ml) zavařovacích sklenic. Plníme cca 2,5 cm pod okraj sklenice. Po naplnění všech sklenic do každé přilijeme tekutinu, která nám zůstala v nádobě, v níž byla červená řepa s křenem a dalšími ingrediencemi.
![](https://www.svetvemne.cz/_site_media/com_photogallery/recipe/00000192/small/postruhanu-cviklu-plnime-do%20poharov.jpg)
4.
Sklenice uzavřeme a sterilujeme 15 minut při teplotě 80-85 °C. Z uvedeného množství připravíme 8 malých sklenic o objemu 370 ml. Takto připravenou červenou řepu můžeme i bez sterilizace uchovávat v ledničce pár dní. Sterilovaná vydrží několik měsíců.
Dobrou chuť!