Pečená kachna - nejjednodušší způsob přípravy
Klasicky připravená kachna bez příchutí. Maso jde snadno od kosti, upečená kůže je křupavá a slaná. Podáváme s dušeným bílým nebo červeným zelím a s knedlíkem.
recept,fotorecept,kachna,Kachní maso,Bezlepkové
Kachní maso
Recept
1.
kachna 2400 gramů • sůl 4 polévkové lžíce
Mraženou kachnu necháme přes den rozmrazit v ledničce. Rozmraženou nebo čerstvou kachnu dobře omyjeme, nasolíme zevnitř i z venku a necháme přes noc odpočívat v ledničce. Začneme ji péct druhý den po nasolení maximálně 3 hodiny před podáváním. Čerstvě upečený je nejchutnější.
2.
sůl 1 polévková lžíce • voda 2 decilitry
Před samotným pečením nasolenou kachnu znovu dobře omyjeme. Položíme na hluboký pekáč, povrch znovu posolíme, podlijeme vodou, můžeme přidat omyté droby - srdce, játra, žaludek, krk, pekáč dobře uzavřeme poklicí. Pečeme při střední teplotě 60 minut.
3.
Kachnu po hodině otočíme a zakrytou pečeme dále - 30 minut.
4.
Po uplynutí uvedené doby znovu otočíme, zakryjeme a dalších 30 minut pečeme.
5.
mléko 50 mililitrů
Po dvou hodinách je kachna téměř upečená. Nyní ji odkryjeme potřeme mlékem a dopékáme odkrytou při vyšším stupni teploty v troubě 15 minut. Znovu ji otočíme, potřeme mlékem na druhé straně a zapečeme druhou stranu 15 minut.
6.
Upečenou kachnu vyndáme z trouby.
7.
Kachnu vyndáme na prkénko, kde ji nůžkami na drůbež naporcujeme.
8. Porcování upečené kachny
Nejprve ji rozdělíme na poloviny. Pak každou polovinu rozstříháme na více částí: oddělíme křídlo s kouskem kachních prsou, stehno a kachní prsa rozdělíme na dva kousky.
9.
Maso vložíme zpět do pekáče, zakryjeme, aby nevyschlo a do podávání udržujeme v teple. Zakryté maso v pekáči vydrží 20 - 30 minut teplé. Pokud potřebujeme čas do podávání prodloužit vložíme kachnu zakrytou do trouby v níž se pekla. Troubu nezapínáme. Po 20 - 30 minutách co jsme kachnu drželi v pekáči teplou, trouba přiměřeně vychladla, ale nakumulované teplo nám dalších 30 minut kachnu udrží teplou.
Dobrou chuť!