Hrachový prívarok ze žlutého sušeného hrachu

Hrachový prívarok je nejchutnější s vařeným uzeným masem, posypaný osmaženou cibulí a s čerstvým voňavým chlebem.
recept,fotorecept,hrách žlutý půlený sušený,Omáčky a prívarky
Omáčky a prívarky
Kategorie
Omáčky a prívarky ›Ingredience
Ingredience
| cibule | 0 ?? | kcal | |
| hrách žlutý půlený sušený | 500 1705 | gramů kcal | |
| mléko | 200 96 | mililitrů kcal | |
| mouka hladká | 30 105 | gramů kcal | |
| olej řepkový | 0 ?? | kcal | |
| pepř černý mletý | ½ 9 | čajové lžičky kcal | |
| sůl | 2 0 | čajové lžičky kcal | |
| voda | 1.5 0 | litru kcal | |
| česnek | 4 22 | stroužky kcal |
Recept
1.
hrách žlutý půlený sušený 500 gramů
Hrách vysypeme na stůl a přebereme, odstraníme z něj případné nečistoty či kamínky.

2.
voda 1.5 litru • sůl 2 čajové lžičky • pepř černý mletý ½ čajové lžičky
Vsypeme ho do hrnce, zalijeme vodou, vodu slijeme, takto hrách párkrát propláchneme. Nakonec přidáme vodu v předepsaném množství, ve které ho vaříme. Přidáme sůl a pepř. Vaříme do změknutí cca 60 minut. Použití sušeného půleného hrachu nám umožňuje vařit prívarok bez předchozího více jak hodinového namáčení.

3.
mléko 200 mililitrů • mouka hladká 30 gramů • česnek 4 stroužky
Po uvaření hrách dobře rozmixujeme. V mléce rozmícháme dohladka mouku, přilijeme ji k hrachu, převaříme. Nakonec přidáme prolisovaný česnek, a podle chuti ještě dosolíme, případně dokořeníme.

4.
Cibuli očistíme, osmahneme ji do červena na oleji. Hrachový prívarok při podávání cibulkou posypeme.

Dobrou chuť!























