Vepřový jazyk ve smetanové omáčce
Podáváme s knedlíkem. Vařený jazyk má výbornou chuť, dá se jíst i bez omáčky, s chlebem, hořčicí nebo křenem.
recept,fotorecept,vepřový jazyk,smetana kyselá (14-18% tuku),Vepřové maso
Vepřové maso
Kategorie
Vepřové maso ›
Ingredience
Ingredience
bobkový list | 3 | kusy | |
mléko | 3 | decilitry | |
mouka hladká | 1 | polévková lžíce | |
paprika červená mletá | 1 | čajová lžička | |
pepř černý mletý | ½ | čajové lžičky | |
smetana kyselá (14-18% tuku) | 200 | mililitrů | |
sůl | 1.5 | čajové lžičky | |
vepřový jazyk | 800 | gramů | |
voda | 1.5 | litru | |
voda | 3 | decilitry |
Recept
1. Vaření jazyků
vepřový jazyk 800 gramů • sůl 1 čajová lžička • voda 1.5 litru
Vepřové jazyky omyjeme a dáme vařit do osolené vody na cca 1 hodinu. Vaříme pod pokličkou, rychleji jsou uvařené v papiňáku, kde je stačí vařit asi 30 minut. Po uvaření jazyky vyjmeme z vody, necháme je trochu vychladnout, ne úplně, ale tak abychom je mohli vzít a oloupat z jejich povrchu hrubou kůži. Na některých místech jde snadno stáhnout, na některých je ji třeba v tenké vrstvě oříznout. Dobré je odstranit velmi měkké až rosolovité části, které se někdy nacházejí na kořeni jazyka naspodu.
2. Vaření omáčky
voda 3 decilitry • bobkový list 3 kusy • sůl ½ čajové lžičky • paprika červená mletá 1 čajová lžička • pepř černý mletý ½ čajové lžičky
Do odměřeného množství vývaru přidáme bobkový list, sůl a koření a vaříme 2-3 minuty.
3.
mléko 3 decilitry • smetana kyselá (14-18% tuku) 200 mililitrů • mouka hladká 1 polévková lžíce
V mléce rozmícháme smetanu a zarovnanou polévkovou lžíci mouky. Přidáme k vývaru s kořením a za stálého míchání uvaříme. Podle chuti můžeme ještě dosolit, případně pokud se nám zdá kyselá přidáme čajovou lžičku cukru.
4.
Jazyky nakrájíme na plátky a vložíme je do horké omáčky, promícháme.
Dobrou chuť!