svetvemne.cz

Vepřový jazyk ve smetanové omáčce

    

Podáváme s knedlíkem. Vařený jazyk má výbornou chuť, dá se jíst i bez omáčky, s chlebem, hořčicí nebo křenem.

Ukuchtil

Počet porcí

4

Čas přípravy

1 h. 30 min.

Obtížnost

nízká

 

Kategorie:   

 

 
 
bobkový list3kusy
mléko3decilitry
mouka hladká1polévková lžíce
paprika červená mletá1čajová lžička
pepř černý mletý½čajové lžičky
smetana kyselá (14-18% tuku)200mililitrů
sůl1.5čajové lžičky
vepřový jazyk800gramů
voda1.5litru
voda3decilitry

1. Vaření jazyků

vepřový jazyk 800 gramů  sůl 1 čajová lžička  voda 1.5 litru

Vepřové jazyky omyjeme a dáme vařit do osolené vody na cca 1 hodinu. Vaříme pod pokličkou, rychleji jsou uvařené v papiňáku, kde je stačí vařit asi 30 minut. Po uvaření jazyky vyjmeme z vody, necháme je trochu vychladnout, ne úplně, ale tak abychom je mohli vzít a oloupat z jejich povrchu hrubou kůži. Na některých místech jde snadno stáhnout, na některých je ji třeba v tenké vrstvě oříznout. Dobré je odstranit velmi měkké až rosolovité části, které se někdy nacházejí na kořeni jazyka naspodu.

Vaření jazyků

2. Vaření omáčky

voda 3 decilitry  bobkový list 3 kusy  sůl ½ čajové lžičky  paprika červená mletá 1 čajová lžička  pepř černý mletý ½ čajové lžičky

Do odměřeného množství vývaru přidáme bobkový list, sůl a koření a vaříme 2-3 minuty.

Vaření omáčky

3. 

mléko 3 decilitry  smetana kyselá (14-18% tuku) 200 mililitrů  mouka hladká 1 polévková lžíce

V mléce rozmícháme smetanu a zarovnanou polévkovou lžíci mouky. Přidáme k vývaru s kořením a za stálého míchání uvaříme. Podle chuti můžeme ještě dosolit, případně pokud se nám zdá kyselá přidáme čajovou lžičku cukru.

4. 

Jazyky nakrájíme na plátky a vložíme je do horké omáčky, promícháme.

Dobrou chuť!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Poháněné systémem Master_CMS 8 • Přihlásit