Obrácené zelí

Nákyp ze zelí a brambor se slaninou a uzeným.
recept,fotorecept,slanina prorostlá,zelí kvašené,brambory,maso uzené,Vepřové maso
Vepřové maso
Ingredience
Ingredience
brambory | 300 276 | gramů kcal | |
cibule | 80 36 | gramů kcal | |
cukr krystalový | 1 61 | polévková lžíce kcal | |
kmín drcený | ½ 9 | čajové lžičky kcal | |
maso uzené | 200 540 | gramů kcal | |
máslo | 0 ?? | kcal | |
ocet | 1 7 | polévková lžíce kcal | |
pepř černý mletý | ½ 9 | čajové lžičky kcal | |
petrželová nať | 0 ?? | kcal | |
slanina prorostlá | 150 960 | gramů kcal | |
smetana sladká na vaření | 250 400 | mililitrů kcal | |
strouhanka | 0 ?? | kcal | |
sůl | 1 0 | čajová lžička kcal | |
vejce slepičí | 2 176 | kusy kcal | |
zelí kvašené | 500 100 | gramů kcal | |
česnek | 4 22 | stroužky kcal |
Recept
1.
slanina prorostlá 150 gramů • cibule 80 gramů • cukr krystalový 1 polévková lžíce • ocet 1 polévková lžíce • zelí kvašené 500 gramů • sůl ½ čajové lžičky • pepř černý mletý ½ čajové lžičky • kmín drcený ½ čajové lžičky • česnek 4 stroužky
Slaninu pokrájíme na proužky a osmahneme. Cibuli očistíme, nadrobno pokrájíme a přidáme ji k slanině. Chvíli orestujeme, přisypeme cukr a přilijeme ocet. Když se ocet odpaří přidáme částečně promyté (podle toho, jak chceme mít pokrm kyselý) zelí. Pokud je zelí příliš dlouhé je dobré ho nadrobno nakrájet. Přidáme sůl, pepř, kmín a prolisovaný česnek. Promícháme a chvíli pod pokličkou dusíme.

2.
brambory 300 gramů • maso uzené 200 gramů
Brambory očistíme, nakrájíme na kostičky a v troše vody 5 minut předvaříme. Uzené maso uvaříme doměkka a pokrájíme na kostky - pro rychlejší přípravu pokrmu je vhodné použít již uvařené kostky z uzeného masa. Brambory a maso smícháme se zelím.

3.
máslo • strouhanka • smetana sladká na vaření 250 mililitrů • vejce slepičí 2 kusy • sůl ½ čajové lžičky
Ohnivzdornou mísu vymažeme máslem, vysypeme strouhankou a vložíme do ní připravenou směs. Zalijeme smetanou s rozmíchanými vajíčky a solí. Vidličkou zelí propícháme, aby se smetana lépe vsákla.

4.
Povrch posypeme strouhankou. Pečící nádobu přikryjeme a pečeme v rozehřáté troubě 45 minut při teplotě 180 °C. Po upečení necháme částečně vychladnout, potom nákyp vyklopíme na servírovací talíř a ozdobíme nasekanou petrželkou.

5.
Nakrájíme na trojúhelníky a podáváme s čerstvým voňavým chlebem.

Dobrou chuť!