svetvemne.cz

Obrácené zelí

     

Nákyp ze zelí a brambor se slaninou a uzeným.

Ukuchtil

Počet porcí

4

Čas přípravy

1 h. 30 min.

Obtížnost

nízká

 

Kategorie:   

 

 
 
Brambory300gramů
Cibule80gramů
Cukr krystalový1polévková lžíce
Kmín drcený½čajové lžičky
Maso uzené200gramů
Máslo
Ocet1polévková lžíce
Pepř černý mletý½čajové lžičky
Petrželová nať
Slanina prorostlá150gramů
Smetana sladká na vaření250mililitrů
Strouhanka
Sůl1čajová lžička
Vejce slepičí2kusy
Zelí kvašené500gramů
Česnek4stroužky

1. 

slanina prorostlá 150 g  cibule 80 g  cukr krystalový 1 PL  ocet 1 PL  zelí kvašené 500 g  sůl ½ ČL  pepř černý mletý ½ ČL  kmín drcený ½ ČL  česnek 4 stroužky

Slaninu pokrájíme na proužky a osmahneme. Cibuli očistíme, nadrobno pokrájíme a přidáme ji k slanině. Chvíli orestujeme, přisypeme cukr a přilijeme ocet. Když se ocet odpaří přidáme částečně promyté (podle toho, jak chceme mít pokrm kyselý) zelí. Pokud je zelí příliš dlouhé je dobré ho nadrobno nakrájet. Přidáme sůl, pepř, kmín a prolisovaný česnek. Promícháme a chvíli pod pokličkou dusíme.

2. 

brambory 300 g  maso uzené 200 g

Brambory očistíme, nakrájíme na kostičky a v troše vody 5 minut předvaříme. Uzené maso uvaříme doměkka a pokrájíme na kostky - pro rychlejší přípravu pokrmu je vhodné použít již uvařené kostky z uzeného masa. Brambory a maso smícháme se zelím.

3. 

máslo  strouhanka  smetana sladká na vaření 250 ml  vejce slepičí 2 ks  sůl ½ ČL

Ohnivzdornou mísu vymažeme máslem, vysypeme strouhankou a vložíme do ní připravenou směs. Zalijeme smetanou s rozmíchanými vajíčky a solí. Vidličkou zelí propícháme, aby se smetana lépe vsákla.

4. 

strouhanka  petrželová nať

Povrch posypeme strouhankou. Pečící nádobu přikryjeme a pečeme v rozehřáté troubě 45 minut při teplotě 180 °C. Po upečení necháme částečně vychladnout, potom nákyp vyklopíme na servírovací talíř a ozdobíme nasekanou petrželkou.

5. 

Nakrájíme na trojúhelníky a podáváme s čerstvým voňavým chlebem.

Dobrou chuť!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Poháněné systémem Master_CMS 8 • Přihlásit