Zelník se slaninou
Hlávkové zelí se slaninou v strouhaných bramborách.
recept,fotorecept,zelí bílé,slanina prorostlá,Vepřové maso
Vepřové maso
Ingredience
Ingredience
brambory | 1.5 | kilogram | |
kmín drcený | 1 | čajová lžička | |
mléko čerstvé s obsahem tuku 3,5% | 300 | mililitrů | |
mouka hladká | 2 | polévkové lžíce | |
pepř černý mletý | 1 | čajová lžička | |
slanina prorostlá | 250 | gramů | |
sádlo | - | ||
sůl | 3 | čajové lžičky | |
vejce slepičí | 2 | kusy | |
voda | 2 | litry | |
zelí bílé | 750 | gramů | |
česnek | 3 | stroužky |
Recept
1.
zelí bílé 750 gramů • sůl 1 čajová lžička • voda 2 litry • kmín drcený 1 čajová lžička
Zelí nakrájíme a dáme vařit do slané vody s kmínem na 15 minut.
2.
brambory 1.5 kilogram
Brambory očistíme, omyjeme a najemno nastrouháme. Slijeme z nich přebytečnou vodu a zlehka je vymačkáme.
4.
Zelí scedíme, necháme okapat a zamícháme do něj slaninu.
5.
mouka hladká 2 polévkové lžíce • vejce slepičí 2 kusy • sůl 2 čajové lžičky • pepř černý mletý 1 čajová lžička • česnek 3 stroužky • mléko čerstvé s obsahem tuku 3,5% 300 mililitrů
K bramborám přidáme mouku, vajíčka, sůl, pepř, prolisovaný česnek, mléko a směs dobře promícháme.
6.
Hluboký pekáč (45 x 35 cm) vymažeme sádlem. Na dno rovnoměrně rozetřeme polovinu bramborového těsta.
7.
Na bramborové těsto rozložíme zelnou směs.
8.
Na zelí rovnoměrně rozložíme druhou polovinu bramborového těsta.
9.
Pečeme asi 1 hodinu při teplotě 190 °C.
10.
Po upečení necháme zelníky vychladit na konzumní teplotu, nakrájíme a podáváme.
Dobrou chuť!