Zelník se slaninou

Hlávkové zelí se slaninou v strouhaných bramborách.
recept,fotorecept,zelí bílé,slanina prorostlá,Vepřové maso
Vepřové maso
Ingredience
Ingredience
brambory | 1.5 1380 | kilogram kcal | |
kmín drcený | 1 17 | čajová lžička kcal | |
mléko čerstvé s obsahem tuku 3,5% | 300 192 | mililitrů kcal | |
mouka hladká | 2 105 | polévkové lžíce kcal | |
pepř černý mletý | 1 17 | čajová lžička kcal | |
slanina prorostlá | 250 1600 | gramů kcal | |
sádlo | 0 ?? | kcal | |
sůl | 3 0 | čajové lžičky kcal | |
vejce slepičí | 2 176 | kusy kcal | |
voda | 2 0 | litry kcal | |
zelí bílé | 750 218 | gramů kcal | |
česnek | 3 17 | stroužky kcal |
Recept
1.
zelí bílé 750 gramů • sůl 1 čajová lžička • voda 2 litry • kmín drcený 1 čajová lžička
Zelí nakrájíme a dáme vařit do slané vody s kmínem na 15 minut.

2.
brambory 1.5 kilogram
Brambory očistíme, omyjeme a najemno nastrouháme. Slijeme z nich přebytečnou vodu a zlehka je vymačkáme.


4.
Zelí scedíme, necháme okapat a zamícháme do něj slaninu.

5.
mouka hladká 2 polévkové lžíce • vejce slepičí 2 kusy • sůl 2 čajové lžičky • pepř černý mletý 1 čajová lžička • česnek 3 stroužky • mléko čerstvé s obsahem tuku 3,5% 300 mililitrů
K bramborám přidáme mouku, vajíčka, sůl, pepř, prolisovaný česnek, mléko a směs dobře promícháme.

6.
Hluboký pekáč (45 x 35 cm) vymažeme sádlem. Na dno rovnoměrně rozetřeme polovinu bramborového těsta.

7.
Na bramborové těsto rozložíme zelnou směs.

8.
Na zelí rovnoměrně rozložíme druhou polovinu bramborového těsta.

9.
Pečeme asi 1 hodinu při teplotě 190 °C.

10.
Po upečení necháme zelníky vychladit na konzumní teplotu, nakrájíme a podáváme.

Dobrou chuť!