Mléčná čočková polévka

Klasická mléčná čočková polévka s bramborami. Polévku mají v oblibě nejen dospělí, kteří si ji mohou přichutit octem, ale i děti. Při přípravě polévky pro ty nejmenší vaříme polévku bez soli.
recept,fotorecept,brambory,čočka sterilovaná,mléko čerstvé s obsahem tuku 3,5%,smetana kyselá (14-18% tuku),Luštěninové polévky,Recepty na jídla pro děti,Sezónní recepty
Luštěninové polévky
Ingredience
Ingredience
brambory | 250 230 | gramů kcal | |
kmín mletá | ½ 9 | čajové lžičky kcal | |
mléko čerstvé s obsahem tuku 3,5% | 800 512 | mililitrů kcal | |
mouka hladká | 50 174 | gramů kcal | |
máslo | 30 221 | gramů kcal | |
smetana kyselá (14-18% tuku) | 200 320 | gramů kcal | |
sůl | 1 0 | čajová lžička kcal | |
voda | 750 0 | mililitrů kcal | |
čočka sterilovaná | 500 385 | gramů kcal |
Recept
1.
brambory 250 gramů • voda 750 mililitrů • sůl 1 čajová lžička • kmín mletá ½ čajové lžičky
Očištěné, omyté brambory nakrájíme na kostičky a dáme vařit do vody. Přidáme sůl a kmín.

2.
čočka sterilovaná 500 gramů
Do uvařených brambor přidáme sterilovanou čočku bez nálevu. Pokud vaříme polévku ze sušené čočky tu nejprve uvaříme doměkka zvlášť v hrnci.

3.
mléko čerstvé s obsahem tuku 3,5% 800 mililitrů • smetana kyselá (14-18% tuku) 200 gramů • mouka hladká 50 gramů
V mléce rozmícháme smetanu a mouku. Hrnec odstavíme ze sporáku a přimícháme zavářku. Pak hrnec vrátíme na sporák a polévku krátce provaříme.


5.
Polévku podáváme ozdobenou čerstvou petrželkou. Chutná je s chlebem natřeným máslem.

Dobrou chuť!