Jablková roláda s marcipánem

Něco sladkého pro koledníky.
recept,fotorecept,jablka,Rolády,Velikonoční recepty
Rolády
Kategorie
Rolády › Velikonoční recepty › Dezerty z jablek › Sezona - Jablka (zima) › Sezona - Jablka (podzim) ›Ingredience
Ingredience
cukr krystalový | 80 322 | gramů kcal | |
cukr moučkový | 80 311 | gramů kcal | |
jablka | 1 610 | kilogram kcal | |
kaštanové pyré | 125 264 | gramů kcal | |
kypřicí prášek do pečiva | 8 6 | gramů kcal | |
marcipánová hmota | 200 904 | gramů kcal | |
mouka polohrubá | 100 356 | gramů kcal | |
máslo | 50 367 | gramů kcal | |
olej slunečnicový | 50 450 | mililitrů kcal | |
poleva cukrářská čokoládová | 0 ?? | kcal | |
pudink čokoládový BB | 40 142 | gramů kcal | |
vaječný bílek | 5 85 | kcal | |
vaječný žloutek | 5 285 | kcal | |
voda | 50 0 | mililitrů kcal | |
čokoláda na vaření | 50 251 | gramů kcal |
Recept
1.
vaječný žloutek 5 ks • cukr moučkový 80 gramů • olej slunečnicový 50 mililitrů • vaječný bílek 5 ks
Žloutky utřeme s cukrem, přimícháme olej. Z bílků vyšleháme tuhý sníh.

2.
mouka polohrubá 100 gramů • kypřicí prášek do pečiva 8 gramů
K žloutkům přimícháme mouku s kypřícím práškem ...

3.
... a vmícháme sníh z bílků.

4.
Těsto vylijeme na plech (32 x 44 cm) vyložený papírem na pečení a rovnoměrně rozetřeme.

5.
Upečeme při 180 °C za 8 minut.

6.
Upečený plát stočíme do rolády, zabalíme do vlhké utěrky a necháme vychladnout.

7. Jablečná náplň
jablka 1 kilogram • cukr krystalový 80 gramů
Jablka očistíme, nahrubo nastrouháme a přivedeme do varu spolu s cukrem.

8.
čokoláda na vaření 50 gramů • voda 50 mililitrů • pudink čokoládový BB 40 gramů
Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu. Ve vodě v misce rozmícháme pudink a vlijeme ho do jablek. Vaříme do zhoustnutí, nakonec vmícháme rozpuštěnou čokoládu.

9.
máslo 50 gramů
Jablkovou náplň necháme vychladnout na pokojovou teplotu a vmícháme do ní změklé máslo.

10. Plnění rolády
kaštanové pyré 125 gramů • marcipánová hmota 200 gramů
Korpus rozvineme a uvolníme pečící papír. Roládu natřeme nádivkou (okraj, ke kterému budeme stáčet zůstane nenatřený) a na nádivku nastrouháme částečně rozmrazené kaštanové pyré. Z marcipánu vytvoříme váleček o průměru asi 1,5 cm a uložíme na okraj, od kterého budeme roládu stáčet.

11.
Roládu stočíme a uložíme na nejméně 4 hodiny tuhnout do chladničky.


13.
... nakrájíme a můžeme podávat.

Dobrou chuť!